HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dödlig handel med svarta kontrakt

Nyheter Från gräddfil för medelklassen till kriminalitet och cyniskt utnyttjande av desperata flyktingar. Handeln med svartkontrakt ser i dag ut på ett helt nytt sätt, avslöjar Hem & Hyra.
Foto: Janerik Henriksson
Under 2014 hade fyra mord i Stockholm koppling till svarthandel med hyreskontrakt.

När Nils läste i tidningen om mannen som sköts i sin lyxbil en lördag i mars förra året förstod han genast vem det var. Den kände och förmögne fastighetsägaren, som enligt polisen var djupt involverad i den svarta handeln med hyreskontrakt. Nils hade själv köpt sin lägenhet i en av värdens fastigheter. Pengar som han lånade av banken:

– De undrade vad jag skulle ha dem till. Jag ska köpa bil. Så hade jag hört att man skulle säga. Det funkade.

Läs ocksåSkånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstadPolis med hyreskontrakt

Mordet var det första av fem under fjolåret där offren i olika grad haft kopplingar till den illegala handeln med hyreskontrakt.

Hem & Hyra har granskat hur handeln med svarta kontrakt fungerar. Fram växer en bild av att det som tidigare var medelklassens genväg till en fin adress nu också har blivit en väg in på en hårdnande bostadsmarknad för allt fler desperata nya svenskar. Ytterligare en utveckling är att de svarta kontrakten enligt polisen har blivit en del av den organiserade brottsligheten – både för att tjäna pengar och för att göra av med de summor man dragit in på annan brottslig verksamhet.

– Handla med svartkontrakt innebär låg risk och hög avkastning. Exempelvis narkotika medför hög risk och mellanhög avkastning, säger Kristian Halldin, analytiker på polisen i Stockholms län, som kartlagt den illegala handeln med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Pengar som egentligen inte finns och som inte ska hamna i Skatteverkets rullor är svåra att investera i en bostadsrätt. Men till att betala för att få gå före i bostadskön och få en hyresrätt på en attraktiv adress duger de bra. Dessutom går inte en hyresrätt att utmäta av kronofogden.

Hem & Hyra har undersökt fyra adresser i två fastigheter i Stockholms innerstad, där det enligt polisen och andra källor förekommer svarthandel. Enligt polisen är en hög andel av hyresgästerna dömda för brott och förekommer i polisens register. Vi har kollat upp de hyresgäster som flyttat till de aktuella adresserna de senaste fem åren.

En natt för drygt fem år sedan genomfördes ett stort spektakulärt rån i Stockholm. Men flykten gick inte som planerat och några dagar efter rånet gjorde polisen de första gripandena.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

En av männen dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Några månader efter den villkorliga frigivningen flyttade han in i en hyresrätt på en av de aktuella adresserna på Södermalm. Hur han skulle betala hyran var dock oklart då han hade 0 kronor i inkomst det senaste inkomståret när han flyttade in.

I huset bor även en hyresgäst som åtalats för grovt bokföringsbrott och skattebrott, men där åtalet lagts ner. Samt en person som dömts för misshandel.

Vi fortsätter till Vasastaden och ett funkishus som byggdes mitt under andra världskriget och som förefaller vara väl omhändertaget.

De senaste åren har det i det här huset flyttat in en man i 25-årsåldern som redan har ett digert brottsregister med flera fängelsedomar bakom sig. Bland annat för försök till grov stöld, grov vårdslöshet i trafik och narkotikasmuggling.

I samma hus bor ytterligare en hyresgäst dömd till fängelse i sju månader för narkotikasmuggling. De har en sak gemensam med flera av grannarna: Under 2013 och 2014 har de nolltaxerat. Alltså inte haft några beskattningsbara förvärvsinkomster.

Annons

Enligt polisens kartläggningar har det även tidigare bott personer på adressen som är väl kända av polisen. Här bor också släkt till öppet kriminella.

– Det kan inte slumpa sig så. Ägaren är dessutom delägare i bolaget som förvaltar fastigheten. Då borde man ha koll på hyresgästerna, säger Kristian Halldin.

En privat fastighetsägare får hyra ut till vem han eller hon vill. Kan det vara så att värden vill ge kriminella en chans till en god bostad?

– Jo, så kan det vara i teorin. Det är mycket svårt att bevisa att det på något vis förekommit svarthandel.

Alla som säljer svarta kontrakt är dock inte grovt kriminella. Hem & Hyras granskning visar att även helt vanliga personer kan frestas till att bli svartmäklare och begå brottsliga gärningar. Lena bor hos ett kommunalt bostadsbolag som med allra största säkerhet inte vet om att hon för tio år sedan betalade 200 000 kronor för sitt kontrakt, pengar som hon lånade genom att en släkting gick i borgen för lånet.

– Jag hade ett förstahandskontrakt i en Stockholmsförort och det gick ingen nöd på mig. Men jag hade alltid drömt om att bo på i innerstan och så dök chansen upp. En bekant skulle flytta från stan och sälja sitt kontrakt på en stor etta på Södermalm.

Affären gjordes upp så att Lena och hennes bekant gjorde ett direktbyte. Det ofördelaktiga bytet motiverades med att den bekante skulle ha lyan i förorten som övernattningslägenhet. Ett halvår senare sade han upp den.

– Det var nervöst i början när jag flyttade in. Men så fick jag höra att det inte var brottsligt att köpa kontakt, bara att sälja.

Kruxet är nu att Lena träffat kärleken och vill flytta från stan. Hon vill sälja sitt kontrakt – då är det hon som begår en brottslig handling.

– Det känns jobbigt, men jag vill ju bara ha tillbaka de pengar jag en gång betalade. Utan ränta.

Den som köper Lenas lägenhet betalar förmodligen inget överpris på den svarta bostadsmarknaden i Stockholms innerstad. Enligt en undersökning i Dagens Industri ligger priserna på 200 000 kronor per rum. Källor inom polisen berättar om ännu högre summor – cirka 20 procent av kvadratmeterpriset för en bostadsrätt, som i dag kan kosta 85 000 kronor per kvadratmeter.

I Göteborg dömdes två män i hovrätten till villkorliga domar för att förmedlat 10 svarta kontrakt för mellan 100 000 och 450 000 kronor, sammanlagt över 1,9 miljoner kronor. Domarna ger en fingervisning om vad svarta kontrakt förmedlas för i Göteborg.

Den totala omfattningen vet ingen. Det handlar bara om uppskattningar och det ligger så klart i en ljusskygg verksamhets natur.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, får regelbundet tips från hyresgäster om svarta försäljningar. Men det går nästan aldrig att få fram bevis som håller i domstol. Just nu håller han på med ett ärende där hyresgästen säger sig ha betalt 240 000 kronor för en tvåa i Johanneshov, men det saknas ånyo bevis.

Annons

– Min känsla är att temperaturen på den svarta marknaden stigit i takt med priserna för bostadsrätter, säger Bengt Öhman.

Hur stor är då risken att åka fast för svarta lägenhetsaffärer? Svaret är: den är liten för ingen anmäler. Eller som Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Storgöteborg, uttrycker det:

– Det är oftast nöjda personer på båda sidor och det finns inget intresse från någon av parterna att anmäla.

Men polisen varnar nu för att det har blivit farligare att utsätta sig för handeln.

– Du vet aldrig vem du ger dig i kast med. Den organiserade brottsligheten är mer våldsam är tidigare, säger Kristian Halldin.

Det vittnar inte minst de fem morden under fjolåret om där offren i olika grad haft kopplingar till den illegala handeln med hyreskontrakt. Ingen har hittills blivit fälld för något av dåden. Ett av morden ledde till åtal men de anklagade friades i tingsrätten.

Mordet på Nils värd, den förmögne fastighetsägaren, som vi berättade om inledningsvis om är ouppklarat. Nils säger att han inte blev förvånad när han läste om mordet. Själv köpte han kontraktet av en bekant.

– Jag betalade och fick kontraktet som var påskrivet av värden direkt i handen. Jag vet att min bekant agerade på värdens uppdrag. Och att flera lägenheter i värdens bestånd varit till salu.

Hade han några moraliska betänkligheter inför köpet?

– Klart att jag hade, men vad gör man? Jag var nyskild, hade ingenstans att bo, inte en chans att få något från bostadsförmedlingen och ville inte att barnen skulle behöva byta skola. Jag riskerade att bli hemlös.

Längre än så behöver inte avståndet vara mellan en bostadssökande Medelsvensson och organiserad brottslighet där våld och till och med mord förekommer. 

Fotnot. Nils och Lena heter egentligen något annat.

Läs också Utan varmt vatten ingen hyresgäst - hovrätten river kvinnans kontrakt Sänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.