Annons

Så kan dödsbränderna bli färre – men ingen vill ta på sig ansvaret: ”Extremt riskutsatta”

Nyheter Brandskyddet i vanliga svenska bostäder bygger på att man kan upptäcka, agera och utrymma vid brand. Men vem ska ta ansvar för dem som inte klarar det själva? ­Frågan faller mellan stolarna.
dödsbrändernas offer

Dödsbränder drabbar äldre, ­sjuka, funktionshindrade och socialt ut­satta personer betydligt oftare än andra. Det ­hjälper inte att ­brandvarnaren tjuter om man inte kan sätta sig i ­säkerhet själv.

Därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, länge arbetat för ”individ­anpassat brandskydd”. Särskilt riskutsatta personer kan till exempel få brandvarnare som är kopplade direkt till räddnings­tjänsten. Enligt en studie från Karlstads universitet skulle det inte bara rädda liv utan också vara samhällsekonomiskt lönsamt. Ändå erbjuds det bara i var sjätte kommun, som Hem & Hyra har skrivit om.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Liten grupp med extrem risk

En smalare och dyrare åtgärd kan vara att installera portabel sprinkler hos rörelsehindrade rökare som tidigare har tappat cigaretter i knät eller möblerna.

– Det är en liten grupp extremt ­riskutsatta personer, kanske en handfull per kommun. Att bara göra något för dem skulle vi vinna väldigt ­mycket på, säger Marcus Runefors, brand­forskare och universitetslektor vid Lunds ­tekniska högskola.

Dödsbränder. Marcus Runefors forskar om bränder.
Marcus Runefors forskar om bränder och om åtgärder för riskutsatta personer.

En sådan sprinkler kostar ­kanske 65 000 kronor att installera. ­Boverket föreslog 2018 att den ­lösningen skulle kunna ingå i ­bostadsanpassningsbidraget, men flera kommuner protesterade och regeringen sade nej. Motiveringen var att kommunerna kan vidta sådana åtgärder ändå, vid behov.

Annons

Men det finns ingen lag som säger att kommunerna måste arbeta med brandskydd för särskilt riskutsatta. De kan göra hur de vill och de gör väldigt ­olika.

Dödsbränder faller mellan stolarna

Marcus Runefors menar att det behövs en lagändring, som gör det tydligt att kommunerna måste arbeta med individanpassat brandskydd.

– För att det verkligen ska hända över hela landet skulle det behövas skarpa skrivningar i socialtjänstlagen, säger han.

Läs också95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

När Hem & Hyra vill ställa frågor om ­detta till regeringen blir det dock inga svar. Socialminister Jakob Forssmeds (KD) pressassistent tycker det låter som en fråga för äldreminister Anna Tenje (M). Hennes pressekreterare förnekar det.

”Gäller det brandskydd i privatbo­städer? I sådana fall är det inte ­Socialdepartementets fråga”, skriver han.

Annons

Ingen kan svara på vem som då ska svara.

Läs ocksåBrandskydd för äldre: Så kan du hjälpa dina gamla anhörigaBrandskydd dödsbrändernas offer

Myndigheter vet om riskerna

När Hem & Hyra går igenom räddningstjänstens olycksutredningar är det ändå tydligt att socialtjänsten och andra myndigheter har varit väl medvetna om hur riskutsatta vissa personer var.

Läs också 96-årige Kettil dog när kylen tog eld - därför väntas dödsbränder bland äldre öka kraftigt Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Dagny betalar för spa-avdelning hon inte kan använda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.