Annons

Dödsbränderna ökar kraftigt – ensamma äldre mest drabbade

Nyheter Hittills i år har 80 personer omkommit i bränder, enligt preliminär statistik från MSB. Trots att det ännu inte har gått åtta månader är det lika många döda som under hela förra året. Brandskyddsföreningen tror att corona-pandemin kan vara en bidragande orsak.
Foto: Wikimedia commons
Hittills har 80 personer dött i bränder. De flesta var över 65 år.

Inte sedan 2005 har så många människor omkommit under årets första åtta månader, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

– Dödsbränderna har ökat kraftigt i år. Det är anmärkningsvärt, men vad det beror på har vi ingen aning om. Det är för tidigt att säga om det har samband med coronan. Vi måste först granska vad det har varit för typ av bränder och vilka som har drabbats, säger Mattias Strömgren, analytiker på MSB.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den ideella organisationen Brandskyddsföreningen håller med om att det är för tidig att slå fast ett samband, men det är en farhåga som finns.

– Redan när isoleringen började tänkte vi att det finns anledning att vara orolig utifrån det vi vet om bränder. De flesta dödsbränderna sker i bostäder och när vi är hemma mer ökar risken för brand där. Dessutom är ensamhet en viktig faktor, särskilt för äldre. Om man är två så ökar möjligheten att upptäcka att något håller på att gå fel, säger Mattias Delin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen och forskningsdirektör på Brandforsk.

Av de 70 personer som har avlidit i år och som man känner till åldern på har 61 procent varit 65 år eller äldre. Det är en ovanligt hög andel, men det är väl känt att äldre är överrepresenterade bland dem som omkommer i bränder. 

Annons
Läs ocksåBrandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg

– Många gånger är branden i sig inte så dramatisk, utan det är personens bristande förmåga att hantera den som gör att det blir en dödlig utgång. Man kan ha svårt att röra sig eller agera när något händer. Det kan bero på ålder, sjukdomar, alkohol eller annat. Och rökning är ofta inblandat säger Mattias Delin.

Sedan 2010 finns en nollvision för dödsbränder och mycket har gjorts inom forskningen och förebyggande arbete. 2018 och 2019 blev det en märkbar minskning av antal döda, men årets siffra tyder alltså på att det inte var någon bestående nedgång. Mattias Delin tycker att det är beklämmande.

– Det har långsamt blivit bättre och bättre under lång tid, så detta trendbrott är väldigt tråkigt. Det kan vara slumpmässigt, men vi tror att pandemin kan vara en bidragande orsak, säger han.

Läs ocksåSå ser ditt ansvar ut vid brand i lägenheten

Antal döda i bränder januari – augusti

Annons

Statistiken är uppdaterad 26 augusti 2019. Siffrorna är preliminära.

Det skiljer sig mycket mellan hur aktivt olika kommuner arbetar för att förebygga bostadsbränder. Det är inte heller säkert att någon myndighet känner till vem som skulle behöva en spisvakt, en portabel sprinkler eller brandsäkert förkläde. Därför är det viktigt att anhöriga, vänner eller grannar håller lite uppsikt och hjälper dem som kan ha svårt att hantera en brand, tycker Mattias Delin.

– Är det brännmärken på golvet? Finns det mycket post och reklam liggande på köksbänken? Kan du ta bort levande ljus om den anhöriga börjar bli glömsk? Man kan kontakta socialtjänsten och kanske få bostadsanpassning. Det förekommer också att grannar gör orosanmälningar till kommunen.

Läs också Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.