Annons

Dömd gängledare mister lägenhet

Göteborg I nästan fem år har den utpekade gängledaren hyrt en lägenhet i Majorna. Men det är tveksamt om han någon gång bott där. I fjol dömdes han till ett flerårigt fängelsestraff och blev internationellt efterlyst. Nu säger den kommunala värden upp kontraktet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Montage
Nu mister den utpekade gängledaren sitt hyreskontrakt i Majorna. Lägenheten ligger inte i husen på bilden.

Enligt polisen i Göteborg är mannen en ledande person inom gängbrottsligheten. Han förekommer på 19 punkter i belastningsregistret och har flera fängelsestraff bakom sig.

Han har också tills nyligen varit hyresgäst hos ett av stadens kommunala bostadsbolag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Skrev sig inte på adressen

Det är under våren 2018 som mannen tecknar kontrakt på en trea i Majorna. Men han skriver sig inte i lägenheten, utan står fortsatt folkbokförd på den adress i västra Göteborg där han bott tidigare.

Senare samma år döms han till fängelse i två år och två månader. Han friges villkorligt under 2020.

Hävdar att han bor i husbil

När Skatteverket hör av sig till honom efter frigivandet uppger mannen att han bor i en husbil på olika parkeringar. Detta leder till att Skatteverket folkbokför honom på kommunen.

I januari 2021 grips mannen på nytt och häktas, som en del i en stor brottsutredning baserad på knäckta Encrochat-konversationer. Han misstänkts bland annat för att ha varit med och planerat mord på flera personer i ett konkurrerande kriminellt nätverk.

Göteborgaren sitter sedan häktad nästan hela 2021, men när tingsrättens dom kommer får han bara ett kortare straff, vilket leder till att han försätts på fri fot vid jul. I januari 2022 lämnar han landet.

Längre straff i hovrätten

Domen överklagas till hovrätten. Där döms mannen i sin frånvaro till fem år och nio månaders fängelse för fyra fall av förberedelse till mord, för medhjälp till rån och för brott mot vapenlagen.

Annons

Två månader efter domen är han fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst, rapporterar GP.

Kontaktade värden

Men när bostadsbolaget vid samma tid börjar utreda lägenheten i Majorna händer det plötsligt saker.

Mannen folkbokför sig för första gången på adressen, om än med fel lägenhetsnummer. Ett par veckor senare korrigerar han numret i en ny flyttanmälan till Skatteverket. Han uppger att han tänker bo på adressen i tre månader.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Han hör också av sig till bostadsbolaget och uppger att en ung kvinna bor i lägenheten och att det är hon som betalar hyran. En uppgift som stämmer med vad grannarna i trapphuset uppger till värden.

Under högsommaren säger bostadsbolaget upp mannens kontrakt, en uppsägning som han bestrider.

Behöver inte bostaden

I hyresnämnden motiverar hyresvärden uppsägningen med att mannen inte har behov av bostaden.

När kontraktet slöts hade han nyss fått barn ihop med en kvinna som var bosatt i en annan del av Göteborg, och som han senare angivit som sin sambo.

Annons

Enligt domen i hovrätten har han under 2020 varit bosatt i en kranskommun till Göteborg, tillsammans med några av sina dömda medbrottslingar.

Det är därför troligt att han hela tiden bott någon annanstans, även borträknat perioderna när han suttit häktad, fängslad eller varit efterlyst och på flykt undan rättvisan.

Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

Han kommer inte heller att ha behov av bostaden framöver då han har ett längre fängelsestraff som väntar.

Flera skäl till uppsägning

Eftersom mannen samtidigt hyrt ut lägenheten svart har han inte levt upp till sina förpliktelser som hyresgäst. Och efter sista oktober i fjol har hyrorna dessutom slutat betalas in.

Hyresnämnden konstaterar att enbart de uteblivna hyrorna är skäl nog för uppsägning och prövar inte de andra punkterna.

Mannen har inte yttrat sig i hyresnämnden. Beslutet har inte överklagats och har nu vunnit laga kraft.

Läs också Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.