HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Domen ger ägarna rätt att dränera allmännyttan på pengar”

Stockholm Domen ger ägarna rätt att dränera allmännyttan på pengar. Så kommenterar Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström förvaltningsrättens nya dom.

 I går skrev Hem & Hyra att Förvaltningsrätten i Stockholm gav grönt ljus åt bostadsbolagens miljardutdelning till Stockholm stad. Men Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström är inte förvånad över domen.
– Vi visste att lagstiftningen är väldigt generös mot kommunerna som äger bostadsbolagen, men ville veta hur generös den är, säger han.

Bakgrunden är att tre hyresgäster överklagade Stockholm stads beslut att ta ut nära 1,3 miljarder kronor ur Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.
Kritikerna ville pröva hur stora vinster kommunerna kan ta ut ur bolagen jämfört med innan den nya lagstiftningen infördes.
– Nu vet vi att kommunerna kan ta ut mer pengar ur bolagen än de gjort i vinst om de säljer fastigheter. Men det är inte tydligt i lagen och förarbetena att de kan göra så och vi ville ha det prövat, säger han.

Annons
Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Den andra saken som hyresgästerna ville ha prövat var hur pengarna som plockas ur bolagen kan användas. I lagen står nämligen att kommunerna kan ta ut en större vinst ur bolagen än tidigare om pengarna används till satsningar som gynnar social sammanhållning och integration. Men vad som menas med det är oklart.
– Nu vet vi att pengarna får gå till överdäckning av en väg och bussterminaler men det tycker vi är fel. Vi tolkar lagen som att pengarna ska gå till saker som har en tydligt bostadskoppling till exempel  socialt utsatta områden, säger P-G Nyström.

Hur Hyresgästföreningen kommer att agera vet han inte eftersom det är en ny dom som ska analyseras. 
– Men om vi ser att det missbrukas så tror jag det är mer fruktsamt att arbeta politiskt för att ändra lagstiftningen än att driva en juridisk process. Chansen att kammarrätten skulle ha en annan uppfattning än förvaltningsrätten är inte så stor, säger han.

Annons
Läs också Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Elisabeth får tillbaka 27 000 – värden tog betalt två gånger för balkonginglasning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.