Annons

Dominans av män i regionstyrelsen

Malmö I förra veckan valde Hyresgästföreningens regionfullmäktige i södra Skåne en delvis ny styrelse. Återigen består den av åtta män och en kvinna.

Det mesta är sig likt i Hyresgästföreningens regionstyrelse. Liksom efter förra årets val till regionstyrelse är medelåldern över 60 år och åtta av nio ordinarie ledamöter är män. Kontrasten är stor mellan styrelsen och hur medlemskåren ser ut. 55 procent av Hyresgästföreningens medlemmar i södra Skåne är kvinnor och 57 procent är under 50 år. De flesta medlemmarna finns i ålderspannet 31 till 40 år. I regionstyrelsen, däremot, är medelåldern 61,2 år och 8 av de ordinarie ledamöterna är över 50 år. Samtidigt finns det bara en kvinna på ordinarie plats.

Hur kommer det sig?
– Vad de beror kan vi inte veta. Det är svårt över huvud taget att hitta förtroendevalda. Ofta är det damerna som tar hand om familjen och det kanske kan vara en förklaring. Vi har försökt att få in kvinnor och vi har två kvinnliga ersättare, säger Siv Nilsson, sammankallande i valberedningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur jobbar ni för att få in fler kvinnor?
– Vi har gjort vad vi kan. Just nu är det inte så lätt. Sedan anser jag egentligen att det inte ska ha så stor betydelse. Det viktiga är att man har intresse och kunskap. Man ska inte hänga upp sig på en sak – om det är en man eller kvinna, säger Siv Nilsson.

Hur jobbar ni för att få in fler yngre i regionstyrelsen?
– Just nu är medelåldern rätt hög, det är den. Men vi har två ersättare som inte är speciellt gamla. Men det är svårt att hitta yngre som vill vara förtroendevalda. Jag tror att det dels handlar om att man flyttar hemifrån allt senare, dels att man ofta är tim- och visstidsanställd och inte vågar eller vill gå på möten på arbetstid även om man får ersättning från oss, säger Siv Nilsson.

Letar ni kandidater även utanför Hyresgästföreningen?
– Ja, det gör vi men de flesta tips vi får är personer som är engagerade i Hyresgästföreningen. Men visst kan man hitta personer som varit engagerade i andra föreningar och som har den bottenkunskapen, säger Siv Nilsson.

Annons
Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

När kommer södra Skåne att få en jämställd regionstyrelse?
– Det är jättesvårt att säga. Det är så mycket som spelar in. I år har vi jobbat mycket med det geografiska. Vi får se hur det påverkar framtiden att Sjöbo nu tillhör föreningen i Lund och att Skurup tillhör Trelleborg, säger Siv Nilsson.

Ordinarie ledamöter i regionstyrelen som valdes vid vårfullmäktige:
Håkan Björkenklev, 59 år, omval 2 år
Kenneth Brunhoff, 70 år, omval 2 år
Bengt Högberg, 52 år, omval 2 år
Birgitta Tügel, 62 år, nyval 2 år

Läs ocksåTre kvinnor blir ersättare i nygammal regionstyrelse

Ytterligare ordinarie ledamöter som valdes på två år vid förra vårfullmäktige 2014:
Kenneth Gustavsson, 63 år, ordförande, vald till 2016
Bengt Karlsson, 69 år, vald till år 2016
Bengt Liljekvist, 61 år, vald till år 2016
Jon Bolmstedt, 38 år, vald till år 2016
Hans Eversköld, 77 år, vald till år 2016

Annons

Läs mer:

Fullsatt på fullmäktige

Åtta av nio är män – igen (från 2014)

Läs också Fler kvinnor kan bli ersättare i regionstyrelse Uppsalahem får jämställdhetspris Uppsalahem nominerat till jämställdhetspris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.