Annons

Tre kvinnor blir ersättare i nygammal regionstyrelse

Malmö Den tidigare nio personer stora regionstyrelsen, med endast en kvinna, utökades med tre ersättare på Hyresgästföreningens regionfullmäktige. I och med det fick ytterligare tre kvinnor plats i den mansdominerade styrelsen.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresgästföreningens regionfullmäktige hölls på Malmö folkhögskola.

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, höll i ordförandeklubban under torsdagens regionfullmäktige i södra Skåne. Årsmötet klarades av på 45 minuter.

Totalt 46 röstberättigade godkände verksamhetsberättelsen för 2018, gav regionstyrelsen makten att själv göra förändringar i budgeten och valde en ny regionstyrelse. Eller helt ny blev den inte riktigt. Tre ordinarie ledamöter valdes om på ytterligare två år: Birgitta Tügel, Kenneth Brunhoff och Håkan Björkenklev. Kenneth Gustavsson, regionordförande, samt övriga ledamöter är redan valda fram till nästa år, 2020.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

 

Annons
46 röstberättigade plus en del anställda deltog i Hyresgästföreningens regionfullmäktige 2019.

Däremot beslutade regionfullmäktige, enligt valberedningens förslag, att utöka styrelsen med ytterligare tre ersättare till sammanlagt fem. De tre nya ersättarna är alla kvinnor: Inga-Karin Dentz, Camilla Berg och Marie-Louise Sjöstedt. Därmed är den mansdominans som dominerat regionfullmäktige bruten. Samtidigt sjönk medelåldern i styrelsen från 65 till 60 år. När det gäller de sju ordinarie ledamöterna är fortfarande endast en kvinna.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur de få kvinnor, ofta yngre, som de senaste åren har fått plats i regionstyrelsen valt att lämna efterhand. Ledarstilen och en nedsättande jargong angavs som skäl när Hem & Hyra skrev om situationen för ett år sedan. Kvinnorna berättade då att de lämnat både av personliga orsaker och jobbskäl, men att annat också spelat in: kulturen i regionstyrelsen, regionordförandens ledarskap och den obefintliga introduktionen. Regionordförande sedan fem år, Kenneth Gustavsson, tillbakavisade då den mesta av den kritik som de fyra kvinnor förde fram i Hem & Hyras granskning.

Läs ocksåÅtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är mänFullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.
Årsredovisningen för 2018 klubbades igenom utan frågor när Hyresgästföreningen i södra Skåne hölls sitt årliga regionfullmäktige.

Nu utlovar valberedningen en förändring. Att tre kvinnor valts till ersättare är steg ett.

Annons

– Målet är att de tre nya ersättarna ska in som ordinarie ledamöter i styrelsen, sa Ulla-Britt Esbjörnsson Svärd, sammankallande i valberedningen, tidigare i veckan.

Fakta: Sju ledamöter och fem ersättare - så ser regionstyrelsen ut
Namn Ålder Folkbokförd Uppdrag Vald till år Bor i
Kenneth Gustavsson 67 Malmö Regionordförande 2020 Villa
Håkan Björkenklev 63 Falsterbo Ledamot 2021 Hyresrätt
Kenneth Brunhoff 74 Arlöv Ledamot 2021 Hyresrätt
Birgitta Tügel 66 Malmö Ledamot 2021 Hyresrätt
Lars-Olof Carlsson 73 Trelleborg Ledamot 2020 Hyresrätt
Bengt Karlsson 71 Lund Ledamot 2020 Hyresrätt
Kostadin Pavlov 40 Malmö Ledamot 2020 Hyresrätt
Sten Lundström 66 Höllviken Ersättare 2020 Villa
Alberto Echenique 73 Lund Ersättare 2020 Hyresrätt
Inga-Karin Dentz 38 Malmö Ersättare 2020 Hyresrätt
Camilla Berg 48 Malmö Ersättare 2020 Hyresrätt
Marie-Louise Sjöstedt 38 Svedala Ersättare 2020 Hyresrätt
Läs också Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Fler kvinnor kan bli ersättare i regionstyrelse Regionordförande: Det finns ingen sexistisk jargong Ledarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.