Annons

Fler kvinnor kan bli ersättare i regionstyrelse

Skåne Det sitter en enda kvinna i Hyresgästföreningens regionstyrelse i södra Skåne. Inför veckans regionfullmäktige har dock ytterligare tre kvinnor chansen att ta sig in i styrelsen. Som ersättare.
Kenneth Gustavsson
Foto: Anders Högmark
Kenneth Gustavsson är regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Som Hem & Hyra har berättat har Hyresgästföreningens regionstyrelse haft problem att locka kvinnor. Efter regionfullmäktige förra våren stod det klart att endast en kvinna valts in i den totalt nio personer stora styrelsen. En man på 65 år blev den typiske ledamoten då endast en enda person var under 60 år.

De få kvinnor, ofta yngre, som de senaste åren har fått plats i regionstyrelsen har valt att lämna efterhand. Ledarstilen och en nedsättande jargong angavs som skäl när Hem & Hyra skrev om situationen för ett år sedan. Kvinnorna berättade då att de lämnat både av personliga orsaker och jobbskäl, men att annat också spelat in: kulturen i regionstyrelsen, regionordförandens ledarskap och den obefintliga introduktionen. Regionordförande sedan fem år, Kenneth Gustavsson, tillbakavisade då den mesta av den kritik som de fyra kvinnor förde fram i Hem & Hyras granskning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Nu har en ny valberedning tagit fram förslag till en ny styrelse. På torsdag samlas regionens fullmäktige för att ta ställning till förslaget. Några större rockader blir det dock inte. Tre ordinarie ledamöter föreslås att väljas om på ytterligare två år, medan övriga tre ordinarie ledamöter är valda fram till 2020, liksom regionordförande Kenneth Gustavsson.

Annons

Däremot utökas antalet ersättare från två till fem och de tre nytillskotten föreslås bli kvinnor: Camilla Berg, Marie-Louise Sjöstedt samt Inga-Karin Dentz. Fler kvinnor kommer således in i styrelsen, men även om de som ersättare har möjlighet att lägga förslag saknar de beslutsrätt. Som ersättare vikarierar de om ordinarie ledamöter är borta. Deras makt är med andra ord begränsad. Enligt valberedningen är dock förhoppningen att kunna ändra sammansättningen i regionstyrelsen på sikt.

– Målet är att de tre nya ersättarna ska in som ordinarie ledamöter i styrelsen, säger Ulla-Britt Esbjörnsson Svärd, sammankallande i valberedningen.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Men vad tänker du om att endast en av sju ordinarie ledamöter är en kvinna – igen?

Annons

– Ja, det är ju inte ok. Och tanken är att det ska förändras, säger Ulla-Britt Esbjörnsson Svärd.

Fakta: Mer än hälften av medlemmarna är kvinnor

Hyresgästföreningen i södra Skåne är en av Hyresgästföreningens tio regioner. 40 900 personer är medlemmar och 55 procent av medlemskåren är kvinnor. Tre av fyra medlemmar är under 60 år. Fyra av tio medlemmar är under 40 år.

Fakta: Ny regionstyrelse väljs i april

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner. Varje region har ett fullmäktige, med förtroendevalda representanter, som fungerar som högsta beslutande organ. Regionstyrelsen ska verkställa fullmäktiges beslut och leda regionens verksamhet. Förutom de förtroendevalda finns det i region södra Skåne dessutom ett femtiotal anställda.

Läs också Tre kvinnor blir ersättare i nygammal regionstyrelse Regionordförande: Det finns ingen sexistisk jargong Ledarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse Åtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är män

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.