Annons

Dörrarna hålls öppna i Alingsås och Göteborg

Västra Götaland Långt ifrån alla värdar ger bostadssökande med försörjningsstöd kalla handen. Alingsåshem och Bostadsbolaget i Göteborg hör till dem som öppnar dörren.

Enligt en ny, gemensam policy får de fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg kräva fast inkomst för max en tiondel av samtliga lägenhetskontrakt.

Bostadsbolaget har öronmärkt drygt varannan lägenhet i Norra Biskopsgården och Hammarkullen, totalt 1 450 stycken. Resten är tillgängliga även för sökande som lever på försörjningsstöd. Självklart, tycker Inger-Lena Bennman som är ansvarig för Bostadsbolagets uthyrningsregler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om de inte bor hos oss, var ska de bo då? Privata hyresvärdar kan göra som de vill. Vi ska hjälpa människor till en god bostad, och inte skilja på var pengarna kommer ifrån.

Även om vissa hyror ibland släpar efter är policyn ekonomiskt försvarbar, enligt Bennman.

Annons

– Jag kan inte se att det är ett stort problem för oss. Vi har bra koll redan efter första månaden. Vi har inga stora hyresförluster.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Hos Alingsåshem är det viktiga att hyresgästen tar ett eget ansvar för sin ekonomi.

– Vi dömer ingen på förhand. Vårt förhållningssätt är att inte säga nej utan att först ha tagit reda på hur det verkligen ser ut, säger vd Ing-Marie Odegren.

Annons

Hon menar att de som har små inkomster ändå ofta är väldigt skötsamma, kämpar hårt och kan tänka sig att avstå från vissa materiella saker för möjligheten att få bo bra.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

– Har man ett bra betalningsbeteende spelar det ingen roll att inkomsten är liten. De som vill göra rätt för sig kommer att göra det.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.