Annons

Dörren stängs för allt fler

Malmö Har du haft skulder? Då kan du förmodligen glömma allt om att få en lägenhet. Det visar Hem & Hyras granskning av de skånska bostadsbolagens uthyrningspolicy.
Foto: Ingrid Sandsborg
Närgranskning. Den som söker bostad i dag utsätts ofta för grundlig kontroll. Många fastighetsägare tittar inte bara på inkomst och eventuella skulder utan tar även referenser från tidigare hyresvärdar.

– Om man som i Vellinge har bostadsbrist och en kö på tusen personer då kanske man kan kosta på sig att vara strängare än om man stod med tomma lägenheter. Men jag tror det ser likadant överallt i Skåne i dag, säger Stephan Björkestrand, avgående vd på Vellingebostäder.

Vellingebostäder är ett av många bostadsbolag med en sträng uthyrningspolicy. Bolaget förutsätter fast inkomst, annars krävs borgen eller att kommunen går in och garanterar hyran. Skulder, även sådana som ligger år tillbaka i tiden, uppskattas inte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är klart att om det är en person som inte betalt hyran tidigare så är vi inte så intresserade. Men vi tittar alltid på omständigheterna också, säger Stephan Björkestrand.

Vellingebostäder är inte unika. 28 av 36 tillfrågade skånska bostadsbolag säger nej eller accepterar hyresskulder endast i undantagsfall. Men även vid andra skulder är bedömningen sträng. 25 bolag säger nej eller kräver någon form av säkerhet.

Annons

De privata bostadsbolagen ställer ofta de tuffaste kraven. Men ofta kan det ändå löna sig att söka och vara ihärdig.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

– Vi är alltid flexibla, vi gör en prövning i varje fall. Har man reglerat sina skulder behöver det inte innebära något hinder, kommenterar Mikael Ahlborn, ortschef för Akelius i Malmö.

Hyresgästföreningens bostadspolitiske utredare Anneli Philipson menar att bostadsbolagen blivit tuffare i sina krav.

–Allt fler har svårt att klara ekonomin. Då slår det oerhört hårt att inte ens kunna få söka en ledig lägenhet. Det är uppenbart att klimatet på bostadsmarknaden har hårdnat, säger hon.

Annons
Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Den uppfattningen delas av Mona Sjöstrand-Persson, enhetschef inom socialförvaltningen i Malmö stad.

– Det är hyresvärdarnas marknad, i synnerhet här i Malmö. Nu förekommer det dessutom ofta att värdarna kräver deposition. Det var helt okänt för bara ett par år sedan.

Fakta: Uthyrningspolicy

Det finns inte några allmänna bestämmelser om vilka krav som är rimliga att ställa på den som söker en bostad. Fastighetsägarna utformar sin egen policy och kan i princip ge lediga lägenheter till vem de vill utan att detta behöver motiveras så länge fördelningen inte bryter mot diskrimineringslagstiftningen.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.