HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dörrstriden fortsätter i Stäven

Visby Gotlandshems dörrbyte i kvarteret Stäven bryter inte mot lagen anser länsstyrelsen. Men Region Gotland tänker överklaga och vill driva frågan vidare.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem slipper bekosta ett nytt dörrbyte i kvarteret Stäven, efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Frågan handlar om de 77 stycken entrédörrar som Gotlandshem sedan 2014 bytt ut i kvarteret Stäven i Visby. De nya dörrarna hade i princip samma funktion som de gamla och enligt hyresvärden var utbytet en ren underhållsåtgärd.

Men Region Gotlands byggnadsnämnd håller inte med. De anser att de nya dörrarna måste vara tillgänglighetsanpassade och bland annat vara försedda med en automatisk dörröppningsfunktion. Enligt Gotlandshem skulle det innebära en investering på cirka tre miljoner kronor. Dessutom skulle åtgärden inte öka tillgängligheten då husen i övrigt inte är anpassade och saknar hiss.

Läs ocksåEn tappad nyckel kan stå dig dyrt

Byggnadsnämnden beslutade ändå att Gotlandshem skulle utföra åtgärderna annars riskerade bolaget att få betala vite på 2,1 miljoner kronor. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som nu ger Gotlandshem rätt och upphäver byggnadsnämndens beslut.

”Med hänsyn till underhållets omfattning, byggnadernas standard och karaktären av byggnadsarbetena som bolaget utfört, bedömer länsstyrelsen att bolaget utfört en underhållsåtgärd”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Nämnden tänker dock driva frågan vidare och tänker överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

Läs ocksåEnkät ska påverka nya hyror

– Länsstyrelsens beslut är i vissa delar inte bra underbyggt. Det svajar när det gäller tillgänglighet, säger Karl- Allan Nordblom (MP), ordförande i byggnadsnämnden, till helagotland.se

 

Läs också Han blir ny ordförande för Gotlandshem Barnens spadtag startade Bläckfisken Minskad kö till nya Visbybostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.