Annons

Drev på för ombildning – hyrde ut svart

Göteborg Paret var drivande i att försöka ombilda hyreshuset till bostadsrätter. Men nu sägs de istället upp. Enligt Göteborgs hyresnämnd står det klart att de flyttat från sin sexrummare och hyrt ut den olovligt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjen flyttade till en villa, men sade inte upp sin sexrumslägenhet utan hyrde ut den olovligt i andra hand. Bilden föreställer inte det aktuella hyreshuset.

Sexrumslägenheten ligger på en attraktiv adress i centrala Göteborg.

Det privata bostadsbolaget som äger huset ville säga upp hyresgästerna redan i våras, men när paret bestred uppsägningen hamnade saken i Göteborgs hyresnämnd.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bland annat pekar värden på att familjen köpt ett hus i en annan del av staden i oktober 2017, och att kvinnan och barnen varit folkbokförda i den nya bostaden sedan augusti 2018.

Två grannar vittnar också om att familjen sagt att de skulle flytta till ett nytt hus. Grannarna har inte heller sett till någon av familjemedlemmarna sedan början av 2018.

Samtidigt har andra personer varit folkbokförda i sexrummaren sedan våren/sommaren 2018. Flera av dem har också haft sina namn på dörren och synts regelbundet i huset.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Grannarna säger sig också ha börjat känna rökdoft i trapphuset, vilket de inte gjort tidigare.

Annons

En av de utpekade andrahandshyresgästerna är anställd i mannens företag.

Han skrev sig första gången på adressen tio dagar efter att han fick anställning. Senare har han återigen varit folkbokförd i sexrummaren.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Fastighetsägaren påpekar även att mannen i familjen är styrelseledamot i den bostadsrättsförening som bildats och försökt få köpa hyreshuset för ombildning.

Enligt både värden och grannarna har mannen varit en av de drivande personerna bakom bostadsrättsföreningen.

Mannen själv har hela tiden varit folkbokförd i sexrummaren. Han medger att han är delägare i det nya huset där frun och barnen bor, och att han även äger ett fritidshus, men menar ändå att han har behov av hyreslägenheten.

Att grannarna inte har sett honom kan bero på att han reser mycket i tjänsten.

Annons

De andra personerna som bott i lägenheten har enbart varit inneboende, hävdar mannen. Sådana har han rätt att ha utan att fråga värden om lov.

Bostadsrättsföreningen bildades för att lyfta husets skick, som var mycket dåligt när familjen flyttade in.

Göteborgs hyresnämnd anser dock att det är tydligt både att ingen i familjen bor kvar i lägenheten, och att den har hyrts olovligt i andra hand.

Hyresnämnden beslutar därför att paret ska sägas upp. Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.