Annons

Driftskostnader ger integration menar kommunalråd

Örebro Kommunalrådet Lena Baastad, (s), vill hellre prata om mervärde och sammanhållning än om höjda hyror och extra skatt för hyresgäster när kommunen plockar ut 11 miljoner från Öbo.

Kommunalrådet Lena Baastad tycker inte att resonemanget stämmer om att de elva miljoner kronorna som kommunen vill ha i extra utdelning från Öbo, kommer att påverka hyrorna hos hyresgästerna:

– Vi har vi rätt att finansiera åtgärder som främjar integration och social samverkan och de här pengarna kommer från Öbo lokaler. Det blir lite konstigt att säga att det motsvarar en procents hyreshöjning för hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Öbo själva separerar ju inte pengarna utan vinsten från Öbo lokaler har tidigare gjort att hyreshöjningarna kan hållas nere vid förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

– Jag vet, men det är ett krav från Örebro kommun i ägardirektiven att göra en sådan uppdelning från och med nu.

Och det kommer till syvende och sist påverka hyresgästerna eftersom vinsten tidigare används till att hålla nere hyrorna.

Läs ocksåKommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

– Fast om man tittar på vad det är man gör, så kan man se ett värde i att  ha välmående områden. Om vi låter pengar gå till sommaraktiviteter – så vet jag att det blir en vinst för Öbo också. Jag skulle aldrig kunna säga att om man gör insatser i områdena – där Öbo står för en liten del av insatserna – så blir det direkt hyreshöjningar. De pengarna kan Öbo ta hem på andra delar.

Annons

Enligt lagen får överföringen göras om pengarna används till bostadssociala insatser. Det kan gälla integration, social sammanhållning eller vara åtgärder som ”tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”.

På vilket sätt är driftskostnader för idrottsplatser ”bostadssociala insatser”?

Läs ocksåSigtunahem släpper fokus på hyresrätt – bygger villor och bostadsrätter

-Vi har ju rätt att finansiera åtgärder som främjar integration och social sammanhållning. Och tittar man på sommaraktiviteterna till exempel så är ju de både för barn och vuxna. Och på idrottsaktiviteter kan vi ju se att ett fungerande föreningsliv är bra för sammanhållningen och främjar integration. Liksom om vi tittar på Tegelbruket.

Men driftskostnader. På vilket sätt ger det mer integration?

– Ja… men driftskostnaden är ju en förutsättning för att ha de här mötesplatserna som Tegelbruket och konstgräsplanen som är viktiga för sammanhållningen.

Annons

Det som finansieras är det fler än Öbo-hyresgäster som använder. Vissa menar att det blir som en extra skatt för hyresgästerna att betala för något alla ska använda?

– (Lång tystnad) Nej, det är inte tanken. Där är ju lagstiftningen som säger att åtgärder som främjar integration och sammanhållning och det här skapar ett mervärde för både bostadsområdena och hyresgästerna.

Läs Hyresgästföreningens kommentar.

Läs också Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan Säljer Leos hus och lägger vinst på skolor - "Borde gå på skatten" Så plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.