Annons

Drömmen blev en mardröm – huset drabbades av mögel

Eslöv Therese och hennes familj hittade mögel under sängen. Värden, före detta lokalpolitikern Peter Melinder, menar att familjen har orsakat möglet och därmed ska betala saneringen.
Therese framför huset som hon var så glad för när familjen först flyttade in.

Sommaren 2015 hittade Therese Andersen och hennes familj mögel under sängen. De bor i ett vackert hus i Örtofta, ett av flera som hyrs ut av godsägaren och före detta lokalpolitikern Peter Melinder (M)*. Miljön är charmig med en pampig kastanjeallé och en ringlande bäck. När Therese var där första gången blev hon helt förälskad i huset.

– Jag har aldrig känt mig så hemma som när vi först flyttade in. Här är så mysigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Myset byttes snabbt till oro för hälsan. Redan när familjen flyttade in i december 2014 såg de mögeltillväxt på fönsterna.

– Vi förstod att det är ett fuktigt hus. Varje morgon är rutorna helt igenimmade av kondens. Det är en gammal smedja från år 1891. Det är inte byggt som bostad och då kan det bli fuktproblem, menar Therese Andersen.

När familjen hittade mögel kontaktade de miljö- och hälsokontoret i Eslövs kommun. Handläggare har varit i huset och konstaterat att det finns mögelfläckar i sovrum, badrum och på fönster. Dessutom fann de en unken doft i garderoben.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

I september sa familjen upp lägenheten och flyttade hem till Therese svärföräldrar för att inte utsätta barnen för mögel.

– Vi har bett fastighetsägaren att visa hur han ska åtgärda problemen. Han skulle ha återkommit till oss innan 30 november, men det har han inte gjort, säger Mikael Ståhle, miljöinspektör i Eslövs kommun.

Annons

Värden Peter Melinder vill först inte kommentera ärendet, men säger sedan att familjen  är skyldig till uppkomsten av mögel.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Hyresgästen har torkat tvätt i rum som inte är avsedda för tvätt. Det har orsakat skador på huset.

Var skulle familjen ha torkat tvätt istället?

– I de rum som är avsedda för tvätt, alltså badrummet. Det står i kontraktet.

Något kontrakt har familjen aldrig fått enligt Therese.

Badrummet som Peter Melinder hänvisar till är litet och även där har konstaterats mögel. Men värden vill inte diskutera ansvarsfrågan. Han är säker på sin sak. 

– Höjer man fuktnivån skadar man huset. Skadorna är helt självförvållade, säger Peter Melinder.

Annons

Bevisläget kan vara svårt när man får fukt och mögel i bostaden. Om felet har uppkommit till följd av oaktsamhet från hyresgästen kan man bli skadeståndsskyldig. I det här fallet vill värden att Therese ska bekosta både kommunens besiktning och ommålning av bostaden, medan Therese i sin tur menar att värden är ansvarig för fuktproblemen.

– Jag har anlitat en oberoende fuktkonsult och vi kommer att skicka en faktura på de skador som hyresgästen har vållat, säger Peter Melinder.

Hyresgästföreningen har trätt in för att företräda Therese i konflikten med värden.
– Vi tror inte att hyresgästen har orsakat mögelpåverkan, men nu avvaktar vi kommunens utredning, säger ärendehandläggare Lena Andersson på Hyresgästföreningen.

Kommunen har skickat en påminnelse till Peter Melinder. Svarar han inte kan det bli fråga om vite.

Fotnot. Peter Melinder (M) var vice ordförande i kommunfullmäktige i Eslöv till oktober 2015. Han har även varit ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, 2011-2014.

Fakta: Så gör du om du hittar mögel

1. Meddela hyresvärden och ge denne en chans att åtgärda problemen.

2. Om värden rycker på axlarna – kontakta kommunens miljö- och hälsokontor. Om de konstaterar mögel ska fastighetsägaren åtgärda fuktproblemen. Ofarligt svartmögel kan tvättas bort. Vid hälsofarligt mögel krävs andra åtgärder, t.ex. förbättrad ventilation.  

3. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du få juridisk hjälp om ärendet landar i en rättslig tvist. 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.