Annons

Dubbelt nej till bostadsbyte

Trelleborg Kvinnan skaffade lägenhet i Trelleborg men vill snabbt byta till en i Malmö. Hyresvärden vill inte gå med på det och menar att hon aldrig haft för avsikt att bo på sydkusten.
Foto: Pernilla Berthelot & Anders Paulsson
Trelleborg och Malmö

Hon arbetar och studerar i Malmö och ville göra livet enklare genom att bo i samma stad. Det skrev kvinnan i sin ansökan till hyresnämnden efter att hyresvärden sagt nej till ett byte. Enligt kvinnans förslag skulle hon byta sin lägenhet i Trelleborg mot en i Malmö.

Kvinnan fick ett förstahandskontrakt och flyttade till Trelleborg så sent som i somras. Enligt hennes egna uppgifter i nämnden enbart på grund av bostadsbristen i Malmö där hon hade misslyckats med bostadsjakten. Värden menar att allt detta var strategi redan från början, att skaffa en lägenhet för att sedan byta bort den. Därför blev det nej.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Malmö fanns en man som var villig att byta bostad med kvinnan. Han ville flytta i andra riktningen, mot Trelleborg, för att komma närmare sin son och för att minska sin arbetspendling.  Men det senare tyckte inte hans hyresvärd var ett godtagbart skäl och sade nej. Han gick också till hyresnämnden och bad om hjälp.

Annons

Nämnden har behandlat de två ansökningarna parallellt och har nu gett dubbelt avslag. Först till kvinnan i Trelleborg och som en konsekvens av det även till mannen i Malmö.

I beslutet tar nämnden fasta på att ändrade förhållanden kan vara skäl för byte. Men eftersom kvinnan redan var rotad i Malmö, med studier och jobb, när hon flyttade till Trelleborg så är inte det skälet giltigt. Även om nämnden har “sympati” för hennes skäl. Sträckan mellan de två städerna är inte heller tillräckligt lång för att hennes skäl ska vara “beaktansvärda, enligt beslutet.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.