HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyr andrahandsmarknad ska bli säkrare via Bostadsförmedlingen

Stockholm Andrahandshyrorna i Stockholm ökar dramatiskt – 30 procent på två år. Men nu ska Stockholms andrahandsmarknad bli säkrare med en andrahandsförmedling via Bostadsförmedlingen.

Andrahandshyrorna i Stockholm ökar dramatiskt. På två år har hyrorna ökat med nästan 30 procent. Det visar statistik från Blocket som Dagens Industri har plockat fram.

En genomsnittlig etta kostar i dag 6 800 kronor i månaden att hyra i andra hand i Stockholms stad. Detta är ungefär 2 000 kronor mer än snittet i övriga landet enligt Blocket Bostad.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

I början av 2013 blev det möjligt för bostadsrättsinnehavare att hyra ut sina lägenheter till en högre kostnad än tidigare, vilket är en av förklaringarna till de höga andrahandshyrorna. En annan orsak är de höga bostadsrättspriserna i Stockholm – när lägenheterna hyrs ut baseras hyrorna på marknadspriserna. För hyresrätter gäller dock fortfarande samma princip – att andrahandshyran är ungefär vad hyresgästen betalar själv.

– Det är tack vare den här Attefall vi har de här hyrorna, surprise surprise, är det någon som är förvånad att andrahandshyrorna ökar dramatiskt? Det är helt sanslöst. De som hyr i andrahand är just de som kanske inte har så stark ekonomi heller, säger bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) till Hem & Hyra på telefon.

För att skapa trygghet på den snåriga andrahandsmarknaden har hon gett i uppdrag till Bostadsförmedlingen att utreda huruvida man kan starta en andrahandsförmedling utöver den vanliga lägenhetsförmedlingen.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

– Nu ska vi utreda det här, vad finns det för hinder? Målet är en andrahandsförmedling, där både den som hyr ut och den som hyr kan känna sig trygg. Att se till att det går schysst till, att man inte tar ut några oskäliga förskott, säger Ann-Margrethe Livh.

Tanken är också att strama upp regelverket så att förmedlingsavgift och utformningen av hyreskontrakten är densamma. Men än så länge är andrahandsförmedlingen under utredning, ett färdigt förslag kan komma under våren.

– På sikt finns ingen annan lösning än att bygga mer och samtidigt försöka hålla ner hyrorna. Andrahandsmarknaden ser ut som den gör och så länge folk är desperata går det att ta ut de här höga hyrorna.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.
Fakta: Andrahandshyror i snitt (Stockholm)

1 rum 6 477 kronor i månaden
2 rum 10 425 kronor i månaden
3 rum 10 934 kronor i månaden
4 rum 12 745 kronor i månaden

Siffrorna är framtagna av Dagens Industri med hjälp av Blocket Bostad.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.