Annons

Dyra granar för KBAB:s grannar

Karlstad I år blir det inga värmländska granar i KBAB:s bostadsområden i Karlstad. I stället får bolaget betala mer än tre gånger så mycket för granar från bland annat Danmark.

Skogslänet Värmland kan inte förse Karlstads bostads AB och deras hyresgästers utemiljöer med granar i år. I stället tvingas man beställa dem från Danmark.

Tidigare har KBAB och andra kommunala bolag beställt granar från kommunens egen skog genom kommunens skogsförvaltare.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men när upphandlingen i år gjordes om, tog man bort den tidskrävande julgranshanteringen från förvaltarens arbetsuppgifter. Därför måste julgranarna hämtas på annat håll.

Vilket blir dyrare och ger längre transporter.

Annons

Förra året betalade KBAB 25 000 kronor för sina cirka 40 granar. I år rusar notan iväg uppemot 80 000 kronor.

Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

En tredjedel av den kostanden är transporter. För i stället för att hämta granar från kommunens egen skog, hämtas några av granarna så långväga ifrån som Danmark.

Granarna mäter mellan tre till sju-åtta meter och är odlade. Sådana ska enligt uppgifterna som KBAB fått från kommunen, inte gå att köpa på närmare håll.

Annons

– Vi fick reda på det här så sent som för en månad sedan. Vi ställde oss först frågan om vi inte skulle ha några granar alls i år. Dels för kostnaden drar iväg men för också miljöaspekten med transporterna. Men granarna är så pass uppskattade så att vi bestämde oss för att ha granar i år. Till nästa jul får vi tänka över det här: om vi ska arbeta med ljusslingor i stället eller om det finns andra lösningar, säger Anna Wassberg som är utemiljöansvarig på KBAB.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

Granarna kommer i slutet av denna eller början av nästa vecka.

Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.