HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyrare vatten bakom hyreshöjning i Ödeshög

Ödeshög Höjda taxor för bland annat vatten, avlopp och sopor ligger bakom att Ödeshögsbostäder höjer hyrorna med tolv kronor per kvadratmeter och år.
Foto: Jenny Knutsson
1 april blir det dyrare att bo hos Ödeshögsbostäder.

Höjningen träder i kraft från 1 april och motsvarar cirka 1,4 procent. En lägenhet på 70 kvadratmeter blir då 70 kronor dyrare i månaden.

Kommunägda Ödeshögsbostäder, med närmare 300 lägenheter, hade begärt att få höja med 1,5 procent.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Vi har haft höjningar av va-taxan tre år i rad plus att renhållningstaxan gick upp 1 september 2017. Elkostnaderna ökar också, säger Ödeshögsbostäders vd Peter Kenell.

Samtidigt är underhållsbehovet fortsatt stort. Under 2018 planerar bolaget att renovera tak och fasader och byta dörrar och fönster på Storgatan 5 och 7 i Ödeshög. På längre sikt, under 2019-2020, vill bolaget dra i gång stamrenoveringar.

– Det är lika dyrt att göra underhåll i en liten ort som Ödeshög som det är i Linköping, men våra hyresnivåer är betydligt lägre. Det är ett bekymmer, menar Peter Kenell.

Läs ocksåHyresskuld på nästan 19 000 kronor men hyresgästen är borta

Procentuellt sett är detta en av de högsta hyreshöjningarna i länet hittills i år.

– De senaste tre åren har va-taxan gått upp med cirka tio procent varje år och bara taxehöjningarna äter upp halva hyreshöjningen, så det är ändå en modest höjning, menar Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg.

Senare i år kommer hyrorna att gå upp igen.

Läs ocksåSvårt att köra på el som hyresgäst - glest mellan laddstolparna

– Ödeshögsbostäder har installerat fiber till sina lägenheter och vi har kommit överens om ett hyrespåslag på 40 kronor i månaden för detta från och med 1 oktober. Det brukar ligga runt den nivån, säger Erik Malmberg.

I de flesta av bolagets fastigheter är installationen redan klar. Om några lägenheter ännu inte hunnit få fiberanslutning 1 oktober så skjuts hyreshöjningen för just dessa upp.

Läs också Lilla Edetbo får bo kvar trots sena hyror Trollhättebo tog inte andra chansen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.