Dyrt när för få studenter hyr
Att söka utbildning på annan ort innebär också att hitta tak över huvudet. Det kan vara mer eller mindre ansträngande – beroende på universitetsort. Enligt senaste kartläggningen från SFS, Sveriges förenade studentkårer, har Luleå och Umeå svårt att vaska fram tillräckligt många bostäder åt studenterna. Men i södra Norrland är problemet snarare det omvända.
– Av 197 studentbostäder står idag 36 stycken tomma. Vi har haft en ganska hög vakansgrad i flera år nu, säger Lars Österlund, vd på Övikshem.
De outhyrda bostäderna kostar över hundra tusen varje månad i förlorade intäkter. Men det finns en plan.
För 15 år sedan, när efterfrågan var större, satte Övikshem upp bostadsmoduler med tillfälligt bygglov. Nu är det dags att plocka bort dem. Dels för att behovet minskat och dels för att byggloven går ut. Neddragningen innebär att antalet studentboenden kommer att minska med 59 stycken inom det närmaste året.
– Vi kommer att bygga 32 nya studentlägenheter, men det blir ändå ett underskott på ungefär 20 stycken, säger Lars Österlund.
Hur det ska lösas vet han inte än.
– En idé är ungdomsboenden, lägenheter för unga mellan 18 och 25. Men inget är bestämt ännu.
Hos Mitthem i Sundsvall står ännu fler studentboenden tomma. Svårast att fylla är studentrummen. 1 november var 56 boenden outhyrda. Ett minus i kassan för Mitthem på ungefär 150 000 kronor varje månad.
– Som åtgärd gör vi om treor och fyror i ett trapphus på Nackstavägen till vanliga hyreskontrakt. Vi ska även tillåta distansstudenter att hyra lägenheter, säger Mitthems vd Lotta Björklund.
I Östersund råder det däremot balans mellan tillgång och efterfrågan, enligt Gunilla Nilsson, studentbostadsansvarig.
– Vi har alldeles lagom. Plus minus noll i princip varje termin. Av totala antalet studentbostäder, 634 stycken, har vi nu bara sex som står tomma.
Men även om det finns lediga studentbostäder är det inte ett självklart val för alla studerande. Även om det finns lediga studentbostäder är det inte ett självklart val för alla studerande. Fredrik Karlström, 30, studerar på Mittuniversitet i Sundsvall för att bli gymnasielärare. Men inte till vilket pris som helst.
– Linköping har också en lärarutbildning, men att flytta är inget alternativ för mig. I så fall hade jag valt att inte plugga över huvud taget, säger Fredrik.
Ur boendesynpunkt gjorde Fredrik ett lämpligt val. I Örnsköldvik och Sundsvall råder överskott på studentbostäder.
Mitthems vd Lotta Björklund spekulerar i varför den situationen uppstått:
– Det kan bero på att det är färre studenter. Eller att de är lite äldre och redan löst sitt boende när de börjar plugga.
Eller så finns det helt andra orsaker. Hem & Hyra frågade studenterna själva hur de tänker kring val av bostad.
Anna Engström, 23, och Alette Barth, 24, pluggar till civilingenjör i Sundsvall. De bor båda i bostadsrätt. Anna provade först att bo i en studentlägenhet.
– Men jag tyckte inte lägenheten höll den standard jag ville ha, säger hon.
Alette flyttade hit från Norge, men tvekade inte att köpa sitt boende.
– Att hyra idag kostar mer pengar än att själv äga, säger Alette.
Utanför universitetets entré står Alex Nilsson, 20. Under studierna i statsvetenskap har han valt att bo kvar hemma.
– Tills jag flyttar och pluggar i Uppsala.
För blivande förskolelärarna Elin Forsberg, 24, och Marie Jonsson, 38, är boendet så viktigt att de hellre bor kvar i Strömsund och studerar på distans.
På ett kafé i Östersund sitter blivande sjuksköterskan Anna Andreasson, 26, och Hilda Månsson, 28, som läser turismvetenskap. De intygar att det inte var något problem att snabbt få tak över huvudet.
– Men det finns heller inga val. Det mesta är delade studentrum där du måste bo med någon du aldrig träffat förr, säger Hilda som, liksom Anna, i stället valt att hyra privat i andra hand.
Anna tycker att många lägenheter är sunkiga och inte anpassade för olika behov. För dem som har barn till exempel.
– Det rimmar dåligt med profileringen att alla som vill kan studera.
• SFS gör årligen en undersökning kring bostadssituationen för studenter i Sverige. SFS kontrollerar hur snabbt en student kan få en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.
• För att klassas som ett tryggt boende måste vissa kriterier uppfyllas: Hyran får inte överstiga 35 procent av inkomsten, tillträde till (förstahands!)bostaden senast 30 dagar efter registrering, avståndet mellan bostad och högskola ska inte vara mer än 30 minuter och det ska inte ha någon betydelse var studenten är skriven.