Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusk: Politiker polisanmäler Restates vd

Stockholm Efter Hem & Hyras avslöjande om fusket vid en ombildning i Rågsved polisanmäler oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) Restates vd för misstänkt bedrägeri. "Det är så lågt och omoraliskt att lura in folk i en ombildning på det här sättet", säger hon.
Clara Lindblom
Foto: Pressbild/Getty Images
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad, har polisanmält Patrik Rosén, vd för bolaget Restate. "Att han uppsåtligen använt bulvanupplägg är skamlöst," säger hon.

Hem & Hyra har nyligen avslöjat att ombildningskonsulten Restates vd Patrik Rosén använt sina bekanta i ett bedrägligt upplägg i samband med en ombildning i Rågsved. Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, har nu polisanmält Restates vd för misstänkt bedrägeri, folkbokföringsbrott och osant intygande.

– Han erkänner ju brott så jag förutsätter att polisen inleder en förundersökning. Polisen bör även titta på de andra som förekommer i ärendet för att utreda om de har gjort sig skyldiga till brott, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Lågt och omoraliskt”

Clara Lindblom har tidigare anmält Restate till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. Den anmälan ledde inte till någon utredning.

– Vi har länge larmat om att Restate och andra ombildningskonsulter använder metoder som inte är schyssta. Det är så lågt och omoraliskt att lura in folk på det här sättet i den här typen av affär som faktiskt handlar om så mycket pengar. Och att han uppsåtligen gjort det, trots att han själv är jurist, säger hon.

Nu kräver Clara Lindblom att Stockholms stad granskar de ombildningar i Stockholm där Restate varit involverade under den senaste mandatperioden.

Annons
Läs ocksåHovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel

– Att Patrik Rosén som ytterst ansvarig för det här bolaget medverkat till ett bedrägligt upplägg gör att det finns skäl att misstänka att oegentligheter har skett vid andra ombildningar.

Karin Wanngård
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), vill att ombildningarna i Stockholms stad utreds.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S), gick samtidigt ut med kravet på att Stockholms stad gör en oberoende utredning av ombildningsprocesser i Stockholm stad, för att säkerställa att inga oegentligheter har inträffat.

– Jag välkomnar Hem & Hyras granskning. Vi kan konstatera att det här är en oseriös aktör. Det här är så djupt upprörande, det behövs uppenbarligen en oberoende granskning.

Läs ocksåBanken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”Ingrid Uggla

Hål i lagstiftningen

Karin Wanngård menar att det finns uppenbara hål i lagstiftningen som bör täppas till. Hon ska lyfta frågan med bostadsministern Johan Danielsson (S) under morgondagen.

Annons

– Jag förväntar mig också att våra riksdagsledamöter lyfter det här. Regelverket måste vara vattentätt.

Hem & Hyra har sökt Patrik Rosén för en kommentar angående polisanmälan men ännu inte fått svar.

Texten uppdateras.

Läs också Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört” Nordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommentera Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.