HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Efter Hem & Hyras granskning: Fler anmälda svartbyggen

Stockholm Förråd som blivit bostad och gamla tvättstugor som blivit olagliga lägenheter. Efter Hem & Hyras granskning av Wonna I de Jongs svartbyggen har hyresgäster anmält fler utrymmen som de hävdar byggts om till bostäder utan bygglov.
Brantholmsgränd, Skärholmen.
Foto: Ida Karlsson
Efter Hem & Hyras granskning har hyresgäster anmält flera misstänkta svartbyggen på Brantholmsgränd i Skärholmen.

Efter Hem & Hyras artiklar om hyresvärden Wonna I de Jongs olagliga bostäder har hyresgäster i Skärholmen gått till kommunen och anmält fler misstänkta svartbyggen. När Hem & Hyra åker ut till Brantholmsgränd i södra Stockholm visar hyresgästerna flera utrymmen som de menar byggts om och hyrts ut som bostäder utan kommunens godkännande.

De pekar ut en lägenhet som de berättar fått flera nya fönster. På baksidan av huset syns att ett fönster är felvänt jämfört med övriga fönster i huset. ”Har wonna bygglov till detta.?”, skriver hyresgästerna i anmälan.

Läs ocksåWonna I de Jongs reaktion på Hem & Hyras granskning – bryter med HyresgästföreningenWonna vill sluta förhandla hyran
Hyresgästerna anmälde Wonna I de Jong.
Flera hyresgäster har anmält misstänkta svartbyggen i Wonna I de Jongs bostadsområde på Brantholmsgränd i Skärholmen.

Hyresgästerna hävdar att lägenheten tidigare var en etta och har byggts ut.

– Tömda förråd har blivit nya rum. Så har de slagit ut fasaden och satt in fönster, berättar en person.

Tidigare tvättstugor med gallerförsedda fönster har hyrts ut som bostäder i flera hus. Utanför dörrarna sitter lås för brickor som visar att de varit allmänna utrymmen. Hyresgästerna berättar också att i dessa lokaler är det trefas-el vilket innebär att de som bor där också har elektricitet anpassad för en lokal.

Läs ocksåAnna tog strid mot Wonna I de Jong – fick tillbaka 60 000Hyresgäst i korridor.

Svartbyggen har tömts

Sedan Hem & Hyras uppgifter om svartbyggen publicerades har flera utrymmen som saknar bygglov tömts, berättar de boende.

Annons

– De blev utkastade nyligen, säger en av hyresgästerna och pekar på en dörr till en gammal tvättstuga.

Bakom en persienn i bostaden där någon bodde för några veckor sedan syns att kylskåpet är tömt. Kylskåpsdörren står på vid gavel.

Läs ocksåAnna podjęła walkę przeciwko Wonnie I de Jong - odzyskała 60 000 koronHyresgäst i korridor.
Genom persiennen syns att hyresgästen har flyttat ut från den olovliga bostaden.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Wonna I de Jong hotades av miljonvite av kommunen eftersom hon hyrt ut olagliga bostäder i ombyggda tvättstugor på Brantholmsgränd. Men när kommunen kontrollerade utrymmena i juni förra året bodde ingen i svartbyggena. Men enligt hyresgästerna har en ombyggd tvättstuga i källaren hyrts ut till en hyresgäst fram till och med förra våren.

Olagliga bostäder på Brantholmsgränd.
Hyresgäster visar upp ombyggda förråd och tvättstugor som de menar är bostäder. På baksidan av ett hus syns att ett nytt fönster är felvänt.

”Folk har kommit upp ur källaren”

Vi går med hyresgästerna ner i källaren. Där är det dunkelt och längs källargången syns tunga ståldörrar. Här finns också flera skyddsrum. När vi får upp en dörr står där plötsligt en man som ser yrvaken ut. Bakom honom skymtas en mikrovågsugn. Han säger på bruten engelska att lokalen hyrs privat.

– Vi har sett att folk har kommit upp ur källaren och det har legat matrester och matförpackningar slängda runtomkring huset. Vi tror att flera personer har bott därnere, säger hyresgästerna.

Annons

Hyresgästerna vi pratar med vill vara anonyma. Rädslan är stor för att kritisera värden – även om de har synpunkter på hur hyresvärden sköter om fastigheten och området. Det har funnits problem med både svartmögel, översvämningar och råttor.

– Folk är rädda för att säga något, man är orolig för att bli av med lägenheten, hävdar en av hyresgästerna.

Hem & Hyra har sökt Wonna I de Jong men hon har inte gått att nå.

Miljardärens svartbyggen
Läs också Polscy robotnicy płacą miliarderce lichwiarski czynsz: „Dramat, ale co mamy zrobić?” Prawnik o schemacie działania miliarderki: Ewidentny przypadek wynajmu metodą „na słupa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.