Annons

Wonna I de Jongs reaktion på Hem & Hyras granskning – bryter med Hyresgästföreningen

Stockholm Hyresvärden Wonna I de Jong vill bryta med Hyresgästföreningen. I ett brev klargör hon att hon vill sluta förhandla hyror med Hyresgästföreningen. Skälet uppges vara Hem & Hyras granskning som visar att Wonna I de Jong hyr ut olagliga bostäder och tar ut ockerhyra.
Wonna vill sluta förhandla hyran
Foto: Ida Karlsson
Strax innan jul meddelade Wonna I de Jong att hon inte vill fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hennes hyresgäster i Stockholm ska få.

Hem & Hyra avslöjade i december förra året hur Wonna I de Jong och hennes son i olika bolag hyrt ut svartbyggen som vanliga bostäder samtidigt som de genom bulvanupplägg tagit ut ockerhyra.

Hem & Hyra har i flera omgångar sökt Wonna I de Jong och bett henne svara på frågor, men hon har inte velat svara. Strax innan jul kom en reaktion. Men inte riktad till Hem & Hyra utan till Hyresgästföreningen region Stockholm i form av ett brev.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vill sluta förhandla hyran

Den 23 december meddelade Wonna I de Jong att hon vill säga upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen med omedelbar verkan. Hon vill alltså inte fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hennes hyresgäster i Stockholm ska få.

Som skäl till att hon vill sluta förhandla hyror hänvisar Wonna I de Jong till att ”den mediala och den negativa uppmärksamhet som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skapat, har orsakat mig personlig skada, ökade förvaltningskostnader, oro bland personalen och hyresgäster samt övriga samarbetspartners och leverantörer. Hyresgästföreningen har varken respekterat mig eller tagit hänsyn till mina intressen som fastighetsägare eller förhandlingspartner”.

Wonnas brev
”Den mediala och den negativa uppmärksamhet som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skapat, har orsakat mig personlig skada, ökade förvaltningskostnader, oro bland personalen och hyresgäster,” skriver hyresvärden Wonna I de Jong.

Hem & Hyras granskning visar samtidigt att hennes hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen i vissa fall inte varit så mycket värda. Hon har i flera fall tagit ut nästan dubbelt så hög hyra än den som förhandlats fram. Men enligt senaste utspelet vill hon alltså inte förhandla alls.

Annons

Ovanligt drag från en hyresvärd

Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att det är ovanligt att hyresvärdar säger upp förhandlingsordningen. I det här fallet menar hon också att Wonna I de Jongs skäl till att vilja sluta förhandla med Hyresgästföreningen är märkliga.

–  Hon vill säga upp förhandlingsordningen eftersom hon har fått för sig att Hyresgästföreningen och Hem & Hyra är samma sak och att Hyresgästföreningen har kränkt henne på något sätt. Men det vore märkligt om alla värdar som blev omskrivna i media skulle säga upp förhandlingsordningen, säger hon.

Hem & Hyra har i flera artiklar granskat hyresvärden Wonna I de Jong

”Kan inte ta ansvar för vad pressen skriver”

I en ansökan till hyresnämnden har Hyresgästföreningen region Stockholm bestridit uppsägningen. I handlingarna står att det krävs starka skäl för att säga upp överenskommelsen då den gällt i många år och omfattar många lägenheter. Hyresgästföreningen skriver också att de inte brutit mot någon lojalitetsprincip och hänvisar till att Hem & Hyra är fristående och att Hyresgästföreningen inte kan ta ansvar för vad den fria pressen skriver.

Wonna I de Jong har krävt att förhandlingsordningen ska sägas upp med omedelbar verkan. Men Marie Ripman berättar att avtalet gäller till 31 december 2023 och tidigast kan sägas upp efter det.

Annons

– Vi har ansökt till hyresnämnden om att förhandlingsordningen ska förlängas efter 31 december 2023, säger hon.

Läs ocksåProblemen fortsätter hos Wonna de Jong

Försökt sätta stopp för förhandling tidigare

Det är inte första gången hyresvärden Wonna I de Jong har försökt säga upp en överenskommelse med Hyresgästföreningen. Redan 2017 försökte hon säga upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. Hon ville förhandla direkt med sina hyresgäster om hyran och andra villkor, men uppsägningen gick inte igenom.

Hem & Hyra har sökt Wonna I de Jong för en kommentar utan att lyckas.

Miljardärens svartbyggen
Läs också Wonna I de Jong Fastigheter slipper hyresnämnden Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – kan riskera miljonskadestånd Efter Hem & Hyras granskning: Fler anmälda svartbyggen Anna podjęła walkę przeciwko Wonnie I de Jong - odzyskała 60 000 koron

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.