Annons

Anna tog strid mot Wonna I de Jong – fick tillbaka 60 000

Stockholm Wonna I de Jong tog ut skyhög hyra av hyresgästen Anna. Men Anna tog strid och krävde tillbaka sina pengar. Det slutade med att hon fick tillbaka 60 000 kronor i en uppgörelse med hyresvärden Wonna I de Jong.
Hyresgäst i korridor.
Foto: Kenneth Samuelsson
Anna betalade för mycket hyra för en lägenhet på Ormängsgatan i Hässelby, men fick tillbaka pengarna av Wonna I de Jong.

Anna pekar på den bruna lägenhetsdörren i korridoren på Ormängsgatan i Hässelby.

– Jag bodde där i några månader och betalade 3 500 kronor för 16 kvadratmeter, det fanns bara ett jättelitet fönster och en spisplatta. De som bodde i huset sa att det var en gammal städskrubb som Wonna gjort om till lägenhet, säger Anna som egentligen heter något annat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har granskat hyresvärden Wonna I de Jong, som bland annat äger husen i Hässelby. Vi har visat att hon hyr ut lägenheter via bulvan till hög hyra, hyresgästerna har svagt skydd och kan lätt bli uppsagda. Granskningen visar också att Wonna I de Jong har hyrt ut bostäder som saknar bygglov och är svartbyggen. Flera lägenheter har gått helt under radarn och finns inte registrerade i lägenhetsregistret.

Den gamla städskrubben som Anna visar upp på Ormängsgatan 55 finns inte heller i Lantmäteriets lägenhetsregister. Lite längre bort i korridoren på Ormängsgatan visar Anna var hon bodde när hon flyttade från städskrubben. Det är en liten etta med kokskåp på 23 kvadratmeter där hon bodde i över tre år.

Familjehotellet Hässelby
På Olle Engkvists Väg och Ormängsgatan i Hässelby i västra Stockholm har två hyresgäster som betalat för hög hyra krävt tillbaka pengarna.

När Anna upptäckte att hon betalade alldeles för hög hyra för sina 23 kvadrat gick hon till hyresnämnden och krävde tillbaka pengar. Hon är den enda hyresgästen hos Wonna I de Jong som hittills har gått till Hyresnämnden och lyckats få Wonna att betala tillbaka pengar, visar Hem & Hyras genomgång.

Wonna dubblade hyran för hyresgäster

Enligt handlingarna i Hyresnämnden var hyran för den lilla ettan med kokskåp egentligen 2 708 kronor. Men när Wonna hyrde ut lägenheten i andrahand via ett bulvanföretag tog hon ut 5 826 kronor, över 100 procent mer än den tillåtna hyran.

– När jag krävde tillbaka pengarna ringde Wonna mig och ville träffas. Jag krävde 85 000 kronor men när vi träffades erbjöd hon 50 000 om jag tog tillbaka mitt ärende i hyresnämnden. När jag sa att jag ville ha 80 000 svarade Wonna med att säga att jag skulle få 60 000 om några dagar. Det var innan jul och jag hade nyss flyttat så jag sade ja, säger Anna.

Men summan hon fick tillbaka finns inte i några dokument hos hyresnämnden eftersom ärendet drogs tillbaka när hyresgästen fått 60 000 kronor.

Annons
Läs ocksåWonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – kan riskera miljonskadeståndWonna I de Jong Fastigheter meddelade strax innan jul förra året att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.
Wonna överhyra
Anna, som egentligen heter något annat, drog tillbaka sitt ärende i hyresnämnden när Wonna I de Jong betalade henne 60 000 kronor.

Ytterligare en hyresgäst har gått till hyresnämnden och krävt tillbaka pengar av Wonna I de Jong. Av handlingarna framgår att personen har hyrt en lägenhet på 23 kvadratmeter på Ormängsgatan mellan 2018 och 2022. Den förhandlade hyran har varit cirka 2 700 kronor men hyresgästen har betalat mellan 5 500 och 7 722 kronor i månaden.

Ärendet är ännu inte avgjort, men i ett dokument till hyresnämnden skriver Wonna I de Jong att hon ska betala tillbaka pengarna.

Men frågan är varför inte fler av Wonnas hyresgäster som betalar en för hög hyra kräver tillbaka sina pengar. Detta trots att det är relativt lätt att få tillbaka många tusenlappar.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Fler anmälda svartbyggenBrantholmsgränd, Skärholmen.
Wonna överhyra hyresnämnden
I ett brev som skickades in i december till hyresnämnden lovar Wonna I de Jong att betala tillbaka pengar till ytterligare en hyresgäst som betalat för mycket i hyra.

”Många är rädda”

Anna, som har hyrt av Wonna I de Jong i flera år, träffat henne personligen och känner många som bor hos henne, tror att det beror på flera förklaringar.

– Ett skäl är att många är rädda och tycker det är obehagligt att ta strid. Jag vet också fall där en hyresgäst har krävt tillbaka pengar och där det slutade med att Wonna sade upp den personens släkting, säger hon.

Hyresgäster som hyr en lägenhet i andrahand via bulvan av Wonna I de Jong och betalar för hög hyra, kan kräva att få ett förstahandskontrakt men även kräva tillbaka pengar.

Stor chans att få tillbaka pengar

Jens Waldenström, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att hyresgäster som misstänker att de betalat överhyra kan kontakta Hyresgästföreningen för att få reda på hur hög hyran ska vara.

– Man kan höra av sig till oss och få hjälp att driva ärendet i hyresnämnden.

Annons
Chanserna är ganska goda att få rätt och få ett förstahandskontrakt och pengar tillbaka, berättar Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det kostar inget att vända sig till hyresnämnden och chanserna är ganska goda att få rätt och få ett förstahandskontrakt och pengar tillbaka.

Då krävs bevis på banköverföringar och kontrakt som visar vem som är hyresvärd. Då syns om det är en form av bulvanförhållande och om hyresgästen betalat överhyra.

Hyresgäster kan få förstahandskontrakt

Den som hyr i andra hand av bolag som tillhör Wonna I de Jong och hennes son ska egentligen ha ett förstahandskontrakt, förklarar Jens Waldenström.

– Det vi har sett hittills i de här ärendena är att Wonna I de Jong brukar vara benägen att förlikas och betala tillbaka hyra till hyresgästen då det är svårt för henne att vinna den här typen av ärenden, säger han.

Anna som fick 60 000 kronor av Wonna I de Jong berättar att hon sedan hon kom från Polen för tio år sedan har flyttat tio gånger, hon har betalat 12 000 kronor för en möglig lägenhet, men även ockerhyra för lägenheter hos Wonna I de Jong i Hässelby.

– Men nu har jag ett förstahandskontrakt och betalar 6 800 kronor för en väldigt fin trea, säger hon.

Miljardärens svartbyggen
Läs också Anna podjęła walkę przeciwko Wonnie I de Jong - odzyskała 60 000 koron Wonna I de Jongs reaktion på Hem & Hyras granskning – bryter med Hyresgästföreningen Polscy robotnicy płacą miliarderce lichwiarski czynsz: „Dramat, ale co mamy zrobić?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.