Annons

Efter renoveringen: ”Vi är ju helt rättslösa”

Nyheter Efter nästan två års kamp för att slippa en renovering är Helle Andersen och Tomas Andersson desillusionerad: ”Vi är ju helt rättslösa”.
Tomas Andersson och Helle Andersen försökte med kunde inte påverka sin värds renovering. Foto: Petra Martinsson

Helle Andersen har redan flyttat. Tomas Andersson söker nytt. Orsaken är hyrevärdens renovering på Mellersta Stenbocksgatan i Helsingborg som chockhöjer deras hyror.

Det var redan på våren 2013 som det första beskedet om den omfattande renoveringen kom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men känner sig liten. Först får man ett rekommenderat brev som ska skrivas under. Sedan gå på möten där de försökte övertala en, säger Helle Andersen.

– De har ringt och försökt påverka. Det var inga stormöten, vilket nog var helt medvetet, säger Tomas Andersson.

Annons

Hyreshöjningarna blev upp mot 50-60 procent. Från början var de ganska många som protesterade. Men de flesta drog sig ur eller flyttade. Hyresgästföreningen ville inte driva deras ärende.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

När Helle Andersen och Tomas Andersson fortsatte vägra att skriva under ett godkännande vände sig hyresvärden till hyresnämnden som kan ge tillstånd. Efter att sedan ha stått emot i nästan två år kom det slutliga nederlaget. I november gav Svea hovrätt hyresvärden rätt att renovera också deras lägenheter som under processen hade fått stå orörda.

– Det finns ingen trygghet att bo i en hyresrätt längre. Här kommer de med en 50 procentig höjning och vi förlorar överallt ändå. Det är horribelt. Vi är ju helt rättslösa. Oavsett vad lagen säger kan ju vem som helst förstå att detta inte är moraliskt rätt. Var är alla pengar som under åren avsatts till underhåll och renovering, säger Tomas Andersson.

Han tillägger, att som det är nu, är de som bor i hyresrätt är förlorarna och bostadsrättsinnehavare vinnarna.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– ­Och om jag nu hittar en ny lägenhet så finns ändå oron där, när ska de renovera? Hur mycket blir den nya hyran? Ska jag tvingas flytta igen?

Tomas Andersson och Helle Andersen är inte ensamma om att bli överkörda. Läs Hem&Hyras skånska granskning om renoveringar som når rättslig prövning. Och hyresnämnden tycker visst att det finns ett hyresgästinflytande. Om hur de resonerar kan du läsa här.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.