Annons

Efter smällen: LG får vänta ett år på att flytta tillbaka

Göteborg Lars-Gunnar Wolmesjös hem på Övre Husargatan är fortfarande avspärrat efter explosionen. Nu har han fått besked att renoveringsarbetet kommer att pågå till nästa vinter. ”Vi får se vad som händer med min hyra ifall de gjort en helt ny lägenhet då”.
Lars-Gunnar "LG" Wolmesjö utanför sin lägenhet på Övre Husargatan. Staket hindrar honom från att komma nära huset.
Foto: Ylva Bowes
Det dröjer innan Lars-Gunnar Wolmesjö får komma tillbaka till sin lägenhet. Det preliminära beskedet från hyresvärden Ernst Rosén är att renoveringen är klar vintern 2022/2023.

Den anlagda explosionen den 28 september dödade en person och skadade flera andra allvarligt. Dessutom orsakade smällen och den efterföljande branden kraftiga skador på själva hyreshuset.

Som Hem & Hyra var först med att berätta behöver många av lägenheterna i de tre värst drabbade trappuppgångarna mycket stora renoveringsinsatser.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Lars-Gunnar ”LG” Wolmesjös lägenhet ligger i den trappuppgång som drabbades allra värst. Nyligen kom hyresvärden Ernst Rosén med prognosen att hyresgästerna där kan flytta tillbaka tidigast vintern 2022/2023.

I de båda intilliggande trapphusen är den preliminära inflyttningstiden sommaren respektive hösten 2022.

– Det är skönt att ha fått ett besked. Även om det ligger så långt fram, är det bättre än ovisshet. Men sedan vet jag inte vilka regler som gäller vid renovering. Vi får se vad som händer med min hyra ifall de gjort en helt ny lägenhet när de är klara. Vi hyresgäster får hoppas att Hyresgästföreningen bevakar våra intressen. Jag har redan skrivit till Hyresgästföreningen, men fick ett ganska allmänt hållet svar tillbaka, säger LG Wolmesjö.

Läs ocksåJagad hyresgäst hittad död – misstänks ligga bakom explosionen i GöteborgFörundersökningen om vad som egentligen hände i huset på Övre Husargatan fortsätter. Däremot kommer åklagaren att lägga ned förundersökningen mot den man i 55-årsåldern som varit misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse, eftersom han nu är avliden.

Han planerar dock att flytta tillbaka om inte hyran blivit ”ohemult dyr”.

– Tills vidare bor jag hos min särbo, jag får bara hoppas att hon inte tröttnar och slänger ut mig.  Ernst Rosén har faktiskt hört av sig flera gånger och undrat om jag behöver hjälp med boende, men jag har tackat nej, säger LG Wolmesjö.

Jessica Bengtsson, marknads- och kommunikationschef, Ernst Rosén.

Jessica Bengtsson är marknads- och kommunikationschef hos Ernst Rosén. Hon vill  i nuläget inte uttala sig om vad som behöver göras i specifika lägenheter.

Annons

– Det ser olika ut i alla lägenheter. Inflyttningstiderna styrs av att hela uppgången måste bli helt klar innan någon kan flytta tillbaka. I en av uppgångarna är till exempel inte lägenheterna så skadade, men däremot trapphuset, säger Jessica Bengtsson.

Är det troligt att renoveringarna kommer att innebära standardhöjningar i de mest skadade bostäderna?

– Det är inget jag har information om i dagsläget.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

När kommer ni att kunna ge hyresgästerna mer exakta besked om vad som behöver göras i deras lägenheter?

– Det vet jag inte heller än. Men vi har direktkontakt med alla berörda hyresgäster och informerar veckovis. Så fort vi vet mer berättar vi det.

”Blev lite tagen”

LG Wolmesjö berättar att det var först i samband med att han besökte kvarteret tillsammans med Hem & Hyras reporter runt allhelgona, som han förstod skadornas omfattning.

– Vi hade turen att stöta på arbetsledaren, som jag träffat innan. Han berättade för oss hur det låg till och att det kunde ta upp till ett år. Då blev jag lite tagen, säger LG Wolmesjö.

Annons
Först efter ett dygn kunde räddningstjänsten avsluta sin insats på Övre Husargatan efter tisdagens explosion och storbrand. Huset ligger ett stenkast från Linnéplatsen och Slottsskogen.
Det tog ett dygn innan räddningstjänsten kunde avsluta sin insats på Övre Husargatan efter explosionen och storbranden som följde efter.

Han säger att det fortfarande är en process att förstå vad han är med om.

– Det har tagit tid att växa in i eländets omfattning. Först tänkte jag ”det är inte min lägenhet det brinner i, jag kan nog komma tillbaka om nån dag eller två”. Sedan blev det veckor, sedan månader. Nu hoppas jag att de gjort en professionell bedömning. Men jag har själv arbetat med kommunikation i byggbranschen, så jag vet att ”vintern 2023” är ett ganska luddigt begrepp.

Har du kunnat ta med dig något från din lägenhet?

–  Jag har varit inne en gång och hämtat det allra viktigaste. Men sedan visade det sig att jag inte skulle ha fått göra ens det egentligen. Halva min lägenhet ligger precis ovanpå Udens Sport, där det brann, och det har visat sig att armeringen i golvet är förstörd. Så nu får jag inte komma in igen förrän de har säkrat det.

När tror du att det kan bli?

–  Jag fortsätter hoppas att det ska ske nästa vecka, men den veckan flyttar sig ju framåt hela tiden. Det är ju ganska viktigt att kunna komma in och göra en bedömning av vad för bohag som finns kvar. Försäkringsbolaget behöver också vara med.

Läs också Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.