HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter Vänersborgsvräkning – Nu agerar Hyresgästföreningen

Vänersborg Har andra kommuner burit sig lika regelvidrigt åt som Vänersborg? Det ska Hyresgästföreningen ta reda på apropå den felaktiga vräkningen av en psykiskt sjuk person.
Foto: Kajsa Wedberg/Lars-Olof Larsson
Efter Vänersborgs olagliga vräkning av en kvinna från ett stödboende kommer Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg att granska rutinerna i andra kommuner. "Det här är mycket allvarligt", säger chefsjurist Lennart Björkman.

”Allvarligt och så ovanligt att jag inte hört talas om något liknande på mina arton år på Hyresgästföreningen.”

Så kommenterar Hyresgästföreningens chefsjurist Lennart Björkman Radio Västs avslöjande om Vänersborgs kommuns rutiner för avhysning av personer som bor på deras stödboenden. Radio Västs granskning visade att en 42-årig kvinna med stödbehov felaktigt vräkts från en bostad som hon haft i två år.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

– Det är extra allvarligt eftersom det handlar om personer som befinner sig i en socialt utsatt position och som behöver samhällets stöd, säger Lennart Björkman till Hem & Hyra.

Rutinerna som Vänersborgs kommun tillämpade är enligt Lennart Björkman ett ”hemmasnickeri” som inte är förenligt med gällande lagar och regler.

I rutinerna stod det bland annat att förvaltare/god man eller biståndsbedömare inte ska informera den boende om den kommande avhysningen.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Dessutom angavs en handlingsplan för hur kommunen själv ska agera vräkningsinstans, när det i själva verket endast är Kronofogden som kan ha det uppdraget.

– Den boende får alltså ingen som helst möjlighet att bestrida vräkningen rättsligt, säger Lennart Björkman.

På Vänersborgs kommun har man erkänt sitt fel och backat från rutinerna.

Läs ocksåBröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviterBröderna Kopp sitter i solen på trädäcket bara ett stenkast från Kalmarsund.

– På ett sätt är det bra att detta uppdagats, nu har förvaltningen sagt att de omgående ska rätta till den här rutinen, sade socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S) till Radio Väst.

Men Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg nöjer sig inte med det. För att inte riskera att andra hyresgäster råkar ut för samma sak genomför man nu en granskning av rutinerna i andra kommuner i Fyrbodal, Skaraborg och Södra Älvsborg.

– Det som inträffat i Vänersborg är så allvarligt att vi vill undersöka om motsvarande rutin finns i andra kommuner, säger Magnus Ejerhed, bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen.

De frågor som Hyresgästföreningen kommer att ställa till kommunerna är:

  • Hur avhysningen kommuniceras till den boende och dennes stödpersoner, såsom förordnad förvaltare eller god man.
  • Vilka åtgärder som vidtas om den boende inte uppger hur man ställer sig till avhysningen alternativt motsätter sig avhysningen.
  • Vilka säkerhetsrutiner man använder om en avhysning ska verkställas.

När ska er granskning vara klar?

– Vi avser att rapportera våra fynd i slutet av maj månad, säger Magnus Ejerhed.

Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Ingen tredje chans för slarvig hyresgäst - nu vräks han

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.