HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eidar klarar klimatmål snabbare än väntat

Trollhättan För sex år sedan bestämde sig Eidar för att minska sin energiförbrukning med 20 procent före 2016. Nu är målet nått, men enligt vd:n Urban Blom är detta bara början.
Eidars vd Urban Blom, kommunalrådet Monica Hanson (S) och Henrik Patriksson, energiansvarig på Eidar, är stolta över bostadsbolagets miljöframgång. - Eidar är en föregångare när det gäller klimatarbete, säger Hanson.

De var stolta representanter för bostadsbolag och kommun som på måndagen bjöd in till pressträff på Eidars kontor i centrala Trollhättan. 

– Miljövinningen som vi lyckats göra tillsammans med vårt kommunala bostadsbolag är unik. Självklart är vi både glada och stolta över det! sade kommunalrådet Monica Hanson (S).

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Det hon syftade på är att Eidar redan nu har uppnått det klimatmål som man, i likhet med 80 andra allmännyttiga bostadsbolag, ställde upp för sex år sedan. Målet att före 2016 minska energiförbrukningen med 20 procent.

Minskningen ligger på 17 miljoner kilowattimmar per år. En siffra som Eidars energiansvarige Henrik Patriksson åskådliggjorde så här:

– Vi har lyckats spara in all den energi som krävs för att årligen värma upp 1 200 lägenheter till en normal rumstemperatur. 

Läs ocksåHyresgäster får hjälp att kolla lägenheten och lära sig om rättigheter och skyldigheter

Omställningen gynnar miljön på fler sätt. För i takt med att energiförbrukningen minskar blir det även ett mindre utsläpp av koldioxid. Närmare bestämt 2 000 ton mindre per år. 

– Lika mycket som en personbil släpper ut om den kör 500 varv runt jorden, sade Patriksson. 

Målet har nåtts genom klimatsmart tänk vid nyproduktion, stora förändringar i de hus man redan har, individuell mätning av hyresgästernas energianvänding och övergång till så kallad grön el. 

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Hur märker hyresgästerna av omställningen?

– Genom all upprustning som vi gjort i fastigheterna, till exempel fönsterbyte och tilläggsisolering. Man har fått ett bättre inomhusklimat och sluppit till exempel kallras vid fönstren. Sedan gör ju den individuella mätningen av energianvändningen att man själv kan påverka sina kostnader. 

Att målet nu är nått innebär inte att Eidar kommer luta sig tillbaka. 

– Nej, vi kommer att fortsätta vårt miljöarbete. Nästa steg blir att införa miljöcertifiering, sade vd:n Urban Blom. 

Läs också Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.