Annons

Eidar klarar klimatmål snabbare än väntat

Trollhättan För sex år sedan bestämde sig Eidar för att minska sin energiförbrukning med 20 procent före 2016. Nu är målet nått, men enligt vd:n Urban Blom är detta bara början.
Eidars vd Urban Blom, kommunalrådet Monica Hanson (S) och Henrik Patriksson, energiansvarig på Eidar, är stolta över bostadsbolagets miljöframgång. - Eidar är en föregångare när det gäller klimatarbete, säger Hanson.

De var stolta representanter för bostadsbolag och kommun som på måndagen bjöd in till pressträff på Eidars kontor i centrala Trollhättan. 

– Miljövinningen som vi lyckats göra tillsammans med vårt kommunala bostadsbolag är unik. Självklart är vi både glada och stolta över det! sade kommunalrådet Monica Hanson (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det hon syftade på är att Eidar redan nu har uppnått det klimatmål som man, i likhet med 80 andra allmännyttiga bostadsbolag, ställde upp för sex år sedan. Målet att före 2016 minska energiförbrukningen med 20 procent.

Minskningen ligger på 17 miljoner kilowattimmar per år. En siffra som Eidars energiansvarige Henrik Patriksson åskådliggjorde så här:

– Vi har lyckats spara in all den energi som krävs för att årligen värma upp 1 200 lägenheter till en normal rumstemperatur. 

Annons
Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Omställningen gynnar miljön på fler sätt. För i takt med att energiförbrukningen minskar blir det även ett mindre utsläpp av koldioxid. Närmare bestämt 2 000 ton mindre per år. 

– Lika mycket som en personbil släpper ut om den kör 500 varv runt jorden, sade Patriksson. 

Målet har nåtts genom klimatsmart tänk vid nyproduktion, stora förändringar i de hus man redan har, individuell mätning av hyresgästernas energianvänding och övergång till så kallad grön el. 

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Hur märker hyresgästerna av omställningen?

– Genom all upprustning som vi gjort i fastigheterna, till exempel fönsterbyte och tilläggsisolering. Man har fått ett bättre inomhusklimat och sluppit till exempel kallras vid fönstren. Sedan gör ju den individuella mätningen av energianvändningen att man själv kan påverka sina kostnader. 

Annons

Att målet nu är nått innebär inte att Eidar kommer luta sig tillbaka. 

– Nej, vi kommer att fortsätta vårt miljöarbete. Nästa steg blir att införa miljöcertifiering, sade vd:n Urban Blom. 

Läs också Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.