Annons

Eksta Bostads höjer hyran

Kungsbacka I mars får hyresgäster hos Kungsbackavärden Eksta vänja plånboken vid högre hyra. Det står klart efter en färsk uppgörelse med Hyresgästföreningen.

Det var den 1 januari förra året som den kommunala värden Eksta Bostads senast höjde hyrorna för majoriteten av sina drygt 2 600 hyresgäster. Då fick de boende betala en månads höjning i efterskott, eftersom uppgörelsen blev klar först några veckor efter årsskiftet.

Nu står det klart att en ny höjning är att vänta. Denna gång gäller den från och med mars, och landar på 1,3 procent i genomsnitt.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hur mycket varje enskilt hushåll ska betala extra beror på tidigare hyresnivå och olika kvalitetsfaktorer där man bor. Vissa hyresgäster slipper höjning helt och hållet. Andra får som mest betala närmare 1,5 procent extra, eller 73 kronor mer för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden.

Under förhandlingarna ska Eksta ha framfört önskemål om att få höja hyran med över 2,2 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till berörda medlemmar. Hyresvärden ville också helst ha nya hyror redan från årsskiftet.

Annons

– Kostnadsökningen för löner, skötsel och underhåll ligger på kanske tre procent årligen. Nu får man hitta annat att spara på. Oftast blir det det planerade underhållet, säger Ekstas vd Christer Kilersjö som dock inte vill peka ut några särskilda projekt att lägga på is.

Läs ocksåKrävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betalaEtt kuvert från Kronofogden, ett tiokronorsmynt i närbild, och en man.

Enligt Hyresgästföreningen har Eksta presenterat ett gediget ekonomiskt underlag i samband med förhandlingarna. Givet bolagets kostnader för drift och underhåll är vårens hyreshöjning högst rimlig, bedömer förhandlare Jan Tompowsky.

– Det är en mycket bra uppgörelse, summerar han.

Just nu överväger Ekstas ägare, Kungsbacka kommun, att höja den avgift som kommunen tar ut för att gå i borgen för sina bolags lån. Eventuellt ska den så kallade borgensavgiften fördubblas – något som bekymrar Ekstas vd, och som kan ge konsekvenser för nästa års hyror.

Annons
Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

– Vi ska diskutera det här med vår ägare. Det slår ruskigt tufft mot oss eftersom vi är högt belånade och har mycket nyproduktion. Om borgensavgiften ska höjas alls så hoppas jag i så fall att den trappas upp. För det är ingen annan än våra hyresgäster som betalar detta, säger Christer Kilersjö.

Så mycket höjs hyran hos Hallands kommunala värdar i år
Bostadsbolag Kommun Höjning (procent)
Fabo Falkenberg 1,68 i genomsnitt
Eksta Kungsbacka 1,3 i genomsnitt
HFAB Halmstad 1,3
Laholmshem Laholm 1,3
Hyltebostäder Hylte Ännu inte klart
Varbergs Bostads Varberg Ännu inte klart

LÄS MER
Hur blir hyreshöjningarna i Västra Götaland? Läs länslistan här.

Fakta: Ekstas hyror

Redan i dag har Eksta Bostads en av de högsta snitthyrorna bland Västsveriges kommunala värdar, till stor del eftersom man äger många nya hus. Kungsbackabolaget hör också till dem som höjt hyrorna mest den senaste tioårsperioden.

Läs också Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.