HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elallergiker motsatte sig renovering – fick gehör för krav

Göteborg En hyresgäst med upplevd elallergi ville inte låta värden renovera hennes badrum av rädsla för elektromagnetisk strålning. Men hyresnämnden gav värden rätt – ingen strålning fanns nämligen med i renoveringsplanerna.
Foto: Istockphotos

Bostadsbolaget Poseidon har sedan 2007 renoverat sina fastigheter i Lövgärdet i nordöstra Göteborg. När den sista renoveringsetappen skulle inledas, samtyckte alla hyresgäster till att renovering fick göras i deras lägenhet – alla utom en.

Hyresgästen, som uppger att hon lider av elöverkänslighet, var orolig för att renoveringen av badrummet skulle innebära att trådlös teknik användes, och att hon därmed skulle utsättas för högre nivåer av elektromagnetisk strålning.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Hyresgästen hade särskilt motsatt sig att badrummet skulle förses med elkablar i golvet, och att uppvärmningen av badrummet skulle ske med hjälp av elelement. Hon ville heller inte att en trådlös mätare för varmvatten installerades i badrummet. Installation av armatur med LED-belysning godtogs, men kvinnan krävde i så fall att ett eluttag installerades i badrummet.

Inte aktuellt installera elkablar

Ärendet har hamnat hos hyresnämnden för avgörande. Hyresvärden påpekar att huset ifråga har ett vattenburet värmesystem, och att det därför inte är aktuellt att installera elkablar för golvvärme eller elelement för uppvärmning av badrummet. Vattenmätaren som ska installeras är trådbunden, och sänder alltså ingen elektromagnetisk strålning. Ingen trådlös vattenmätare finns med i planeringen.

Förståelse för hyresgästens oro

I beslutet visar hyresnämnden förståelse för hyresgästens oro, samtidigt som Poseidon ges tillstånd att genomföra renoveringen av badrummet. Nämnden meddelar att renoveringen får ske under förutsättning att inga elkablar installeras i golvet, att vattenmätning sker genom ett trådbundet system och att eluttag installeras i badrummet. Krav som hyresvärden alltså redan tillmötesgått.

Fakta: Elöverkänslighet
  • Personer med elöverkänslighet upplever sig vara drabbade av sjukdomssymtom som de relaterar till exponering för elektromagnetiska fält. Symtom kan exempelvis vara huvudvärk och ljuskänslighet.
  • Elöverkänslighet är ingen medicinsk diagnos, enligt Socialstyrelsen, däremot anses det vara en funktionsnedsättning.

Källa: SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering

Läs också Värden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Carina kämpar mot ensamheten Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.