HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Emelie tog strid för depositionen

Nynäshamn Hyresgäster som hyr i andrahand riskerar att inte få tillbaka sin deposition. Emelie Forsberg, 23 år, tog strid för att få tillbaka depositionen – och vann.

Emelie Forsbergs historia börjar 2013 när hon hyrde en lägenhet i andrahand i Nynäshamn. Hon betalade en hyra i deposition och en förskottshyra, totalt 14 000 kronor. Enligt ett avtal skulle depositionen på 7 500 kronor betalas tillbaka när hon flyttade ut 2014.

– Hon jag hyrde av sade att hon skulle sätta in pengarna, men det kom inga, säger Emelie Forsberg. Efter ett tag kom ett kvitto, som hyresvärden hävdade visade att hon satt in 5 500 kronor på Emelies konto från en bank i Spanien, hyresvärden hade dragit av 2 000 kronor för påstådda skador på en säng.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

– Jag hade inte förstört sängen och hade bilder som bevis. Och trots kvittot fanns inga pengar på kontot så jag kontaktade Hyresgästföreningen. Under tiden fick hon kontakt med en kvinna som råkat ut för samma sak av hyresvärden och tvingades gå till Kronofogden för att få tillbaka sin deposition.

– När jag inte fick pengarna fick jag hjälp av Hyresgästföreningen att stämma henne.

Annons

I oktober 2014 skulle hon möta hyresvärden i tingsrätten, men en vecka innan fick hon pengarna.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

– Det var jätteskönt att det löste sig. Jag tycker alla som hyr en lägenhet, speciellt de som hyr i andrahand ska var med i Hyresgästföreningen. Utan hjälp hade jag aldrig fått pengarna.

Men Emelie Forsberg är inte ensam om att ha problem med att få tillbaka depositionen.

Annons

Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm säger att antalet ärenden med depostionstvister har vuxit hos Hyresgästföreningen de senaste åren. Från ett enstaka ärende per år till cirka 15 stycken.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

– Bostadsbristen gör att den som hyr ut kan ställa vilka villkor som helst, kräva deposition och förskottshyra. När de sedan inte betalar tillbaka pengarna blir det en tvist. Men det är den som hyr ut som ska kunna bevisa att hyresgästen orsakat skadorna. Det är många som inte vet det.

Läs också Ockupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt” Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.