Annons

Emmaboda bostads vill höja hyran med 4,67 procent

Emmaboda ​Det är ett tufft förhandlingsläge, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pieter Dahlström inför förhandlingarna med Emmaboda bostads. Bolaget har yrkat på 4,67 procents hyreshöjning från 1 april.

​— Vad ska man säga? Det är ett mycket högt krav. Problemet är att de har drabbats hårt av räntehöjningarna och det är otur att vi förhandlar nu, hade vi förhandlat i december hade vi nog sparat ett par tiondelar, säger Pieter Dahlström.

Till grund för yrkandet ligger alltså kraftigt ökade räntekostnader, en marknadsföringssatsning och investeringar inför kommande energibesparingar. Av en total höjning 35,69 kronor per kvadratmeter och år står dessa tre poster för ungefär 30 kronor. Dessutom har Emmaboda bostads ökat underhållet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Allt det som görs har syftet att öka uthyrningen. I bokslutet för 2010 hade bolaget hyresförluster med 3,5 miljoner kronor, något som motsvarar att 60 av drygt 900 lägenheter står tomma.

Annons

— De ska försöka få mer uthyrt och det har vi ju igen och kan spela på senare.

Förhandlingarna inleds 28 februari.

Annons
Läs ocksåVärd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"Höjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.

— Nu ska jag gå en trollerikurs för att försöka få ner det där kravet, säger Pieter Dahlström.

Fakta: Hyreskrav i Kalmar län


Emmaboda bostads: 4,67 procent.

Hyreshöjningar i länet

Bostadsbolaget Västervik: 1,55 procent.

Byggebo, Oskarshamn: 1,35 procent.

Hultsfreds Bostäder: 2,8 procent.

Högsby bostads: 1,78 procent.

Kalmarhem: 0,9 procent.

Mönsterås bostäder: 1,5 procent.

Mörbylånga bostads: 1,21 procent.

Nybro bostads: 1,43 procent.

Torsås bostads: 2,25 procent.

Vimarhem, Vimmerby: 2,8 procent.

Läs också 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.