HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Emmaboda bostads vill höja hyran med 4,67 procent

Emmaboda ​Det är ett tufft förhandlingsläge, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pieter Dahlström inför förhandlingarna med Emmaboda bostads. Bolaget har yrkat på 4,67 procents hyreshöjning från 1 april.

​— Vad ska man säga? Det är ett mycket högt krav. Problemet är att de har drabbats hårt av räntehöjningarna och det är otur att vi förhandlar nu, hade vi förhandlat i december hade vi nog sparat ett par tiondelar, säger Pieter Dahlström.

Till grund för yrkandet ligger alltså kraftigt ökade räntekostnader, en marknadsföringssatsning och investeringar inför kommande energibesparingar. Av en total höjning 35,69 kronor per kvadratmeter och år står dessa tre poster för ungefär 30 kronor. Dessutom har Emmaboda bostads ökat underhållet.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Allt det som görs har syftet att öka uthyrningen. I bokslutet för 2010 hade bolaget hyresförluster med 3,5 miljoner kronor, något som motsvarar att 60 av drygt 900 lägenheter står tomma.

— De ska försöka få mer uthyrt och det har vi ju igen och kan spela på senare.

Förhandlingarna inleds 28 februari.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

— Nu ska jag gå en trollerikurs för att försöka få ner det där kravet, säger Pieter Dahlström.

Fakta: Hyreskrav i Kalmar län


Emmaboda bostads: 4,67 procent.

Hyreshöjningar i länet

Bostadsbolaget Västervik: 1,55 procent.

Byggebo, Oskarshamn: 1,35 procent.

Hultsfreds Bostäder: 2,8 procent.

Högsby bostads: 1,78 procent.

Kalmarhem: 0,9 procent.

Mönsterås bostäder: 1,5 procent.

Mörbylånga bostads: 1,21 procent.

Nybro bostads: 1,43 procent.

Torsås bostads: 2,25 procent.

Vimarhem, Vimmerby: 2,8 procent.

Läs också Brigitta strider mot värdarna som kräver mest - år efter år: "Frustrerande, folk frågar" Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.