Annons

”En årslön borde räcka”

Västra Götaland ​De kommunala bostadsbolagens trygghetsavtal för vd:arna kan vara värda miljontals kronor. Generösast är Skövdebostäder.– Det är jäkligt mycket pengar, säger hyresgästen Sara Andersson.

Annons
De flesta vd:ar har avtal som gör att de inte omfattas av lagar och regler kring anställningstryggheten. En vd kan få lämna sitt jobb med omedelbar verkan.
En vanlig kompensation är avgångsvederlag, alltså rätt till lön under en viss tid om bolaget säger upp vd. Vanligast är ett år visar Hem & Hyras granskning.
Skövdebostäder har dock en uppsägningstid på två år enligt avtalet. Bolaget betalar också mest i lön till sin vd.
Sara Andersson bor hos Skövdebostäder sedan fem år tillbaka. Hon har själv erfarenhet av att få uppsägningstid. När hon varslades från sitt förra jobb fick hon lön i ett halvår.
Sara tycker att Skövdebostäder har hög vd-lön och väl lång uppsägningstid.
– Ett år borde räcka för att hitta ett nytt jobb, säger hon.
Skövdebostäders styrelse följer debatten om löner och förmåner enligt ordföranden Lars-Olov Svensson (M).
Men företagets avtal vill han inte dryfta, åtminstone inte innan bolagsstämman i maj.
– Jag är inte beredd att svara på frågor om detta, jag har inte varit ordförande så länge.
AB Bostäder i Lidköping har nyligen rekryterat en ny vd, Jörgen Ehn, som börjar senare i vår. Mats Boström lämnar sin post frivilligt och får inte ut något avgångsvederlag.
Att det blir ett liknande trygghetsavtal för nästa vd var självklart enligt styrelseordförande Marita Bengtsson (S).
– Eftersom vi inte förändrat något har det inte varit några diskussioner. Detta är ett helt normalt Sabo-avtal, det har jag kollat, säger hon.  

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Sparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner Mikael Forsberg – ny vd för Landskronahem Borås-vd avgår – med en extra årslön Vanligt med fallskärm för kommunal vd Skoglund fick en årslön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.