Annons

En halv miljon i vite för Svensbackes ägare

Västervik Ägaren till området Svensbacke i Överum ska betala sammanlagt drygt en halv miljon kronor i vite, enligt en dom i förvaltningsrätten.

​Svensbacke har stått tomt och förfallit i omkring tio år. Växtligheten har brett ut sig över asfaltsytorna, garagetak har rasat in och fasaderna är i dåligt skick. Väder och vind har gått hårt åt husen, då det har regnat och snöat in genom trasiga fönster och dörrar.

Västerviks kommun tröttnade på den nuvarande ägarens bristande skötsel och hotade med vite. Ägaren, Framtidsboende i Överum AB, lät då städa den yttre miljön. Glassplitter rensades bort och växtligheten ansades. Men kommunen ansåg att det inte var tillräckligt och ansökte hos förvaltnings-rätten om att få ta ut vitet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sin dom går förvaltningsrätten i Linköping helt på kommuns linje. Det innebär att Framtidsboende i Överum ska betala totalt 555 000 kronor i vite. 350 000 kronor utgörs av ett fast vite för bristande skötsel av fastigheter och tomtmark. Resten är ett löpande vite som tas ut för flera perioder i höstas då kommunen gjort regelbundna kontroller i området utan att se någon förbättring.

Annons

Framtidsboende i Överum har motsatt sig viteskravet. Bolaget har bland annat skrivit till förvaltningsrätten att man anser att ”området är i ett städat och vårdat skick”. Att fasaderna ser skadade ut beror på att man håller på att laga dem, enligt bolaget. Ambitionen är att kunna hyra ut lägenheter i området redan under våren.

Men förvaltningsrätten konstaterar att de brister som vitet handlar om inte har åtgärdats och att bolaget har haft god tid på sig att göra det.

Annons
Läs ocksåRivning beslutad i Överum

Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Läs också Ödehus i Överum rivs sannolikt Svensbackes ägare överklagar beslut om vite Fasader på Svensbacke riskerar att rasa Svensbackes ägare kan slippa vite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.