Annons

Svensbackes ägare överklagar beslut om vite

Västervik ​Ägaren till området Svensbacke i Överum överklagar kommunens beslut om vite. Han hävdar att vissa lägenheter ska kunna hyras ut redan nästa år, vilket i så fall innebär total upprustning av hus som stått tomma, förfallit och vandaliserats i snart tio år.

​Framtidsboende i Överum AB riskerar att tvingas betala ett vite på 350 000 kronor. Västerviks kommun har begärt att förvaltningsrätten godkänner att vitet faller ut. Svensbacke, med 55 lägenheter fördelade på tre hus, har stått tomt i närmare tio år. Området har förfallit och kommunen gör bedömningen att husen är i så dåligt skick att fasaderna riskerar att rasa ner och skada människor.

Det håller inte Magnus Olsson, ägare till Framtidsboende i Överum, med om. I överklagandet till förvaltningsrätten skriver han: ”Jag anser att området är i ett städat och vårdat skick.”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Visst yttre underhåll har också genomförts. Enligt Magnus Olsson pågår arbete med att renovera fasaderna. Han menar att det som kommunen kallar skador i fasaderna i själva verket är pågående reparationer. Kommunens miljö- och byggnadsnämnd har också anmärkt på att garagetak har rasat in. Magnus Olsson förklarar i sitt överklagande att han vill se hur det blir med vitet innan han investerar i att laga taken.

Annons

Magnus Olsson skriver vidare att han tagit kontakt med ett företag som är specialiserade på fuktskador för att få en bedömning av vad som behöver göras åt husen. Ett möte mellan honom och företaget skulle hållas i dag, tisdag. Om så skedde tycks det ha hållits på annan plats än i det berörda bostadsområdet.

Hem & Hyra tillbringade flera av dagens ljusa timmar i anslutning till Svensbacke, men ingen av de som skulle ha deltagit i mötet dök upp på platsen. Hem & Hyra har också vid upprepade tillfällen, per telefon och mejl, försökt få kontakt med Magnus Olsson utan att lyckas.

Läs ocksåRivning beslutad i Överum

Magnus Olsson skriver att han har förståelse för att lokalbefolkningen tycker att det är tråkigt och fult med hus som står tomma. Han är dock optimistisk: ”Framtidsplanen är att en av fastigheterna skall hyras ut från 1:a april 2011”, skriver han. Hur Framtidsboende i Överum ska hinna få lägenheter som stått utan värme och vatten länge, och som det regnar och snöar in i, beboliga till dess framgår inte.

Annons

Framtidsboende i Överum, som har sitt säte i Borås, köpte Svensbacke 2007.

Läs också Ödehus i Överum rivs sannolikt En halv miljon i vite för Svensbackes ägare Fasader på Svensbacke riskerar att rasa Svensbackes ägare kan slippa vite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.