Annons

Ödehus i Överum rivs sannolikt

Västervik ​Bolaget som ägde de övergivna hyreshusen på Svensbackevägen i Överum har gått i konkurs. Bara skulder finns kvar, och nu är det upp till kommunen att ta hand om de förfallna byggnaderna.

​Det är tyst och öde bland det som var tänkt att bli trivsamma hyreshus vid Svensbackevägen i Överum. Många av fönstren är igenspikade, andra gapar tomma med plastskynken vajande i vinden. Vid garagelängan har delar av taket rasat in. Förfallet är påtagligt.

Annons
 
Det var 2007 som de tre flerfamiljshusen såldes på exekutiv auktion för 72 000 kronor. Redan då var de i dåligt skick. Men köparen, bolaget Framtidsboende i Överum AB med säte i Borås, hade för avsikt att rusta upp husen och hyra ut lägenheter.
 
Men några större renoverings- eller reparationsarbeten blev det aldrig. I stället såg sig Västerviks kommun till slut tvingad att besluta om ett föreläggande om att rusta upp fastigheten. När fastighetsägaren inte gjorde det utdömde förvaltningsrätten i Linköping i våras ett vite om 550 000 kronor.
 
Framtidsboende i Överum AB har överklagat domen till kammarrätten. Men vitet blev ändå spiken i kistan för bolaget, som saknar tillgångar i brist på hyresgäster. Nu har bolaget försatts i konkurs på egen begäran, med 42 kronor på banken. Taxeringsvärdet för de tre husen uppges vara noll, och något vite kommer inte att betalas.
 
I stället blir de övergivna husen kommunens ansvar. Enligt Conny Jansson, tillförordnad miljö- och byggnadschef på Västerviks kommun, är det sannolikt rivning som återstår.
 
– Försäljning är ju alltid en möjlighet, men jag tror inte att det finns något annat alternativ, säger han.
 
Eftersom delar av området i dagsläget utgör en fara för allmänheten, i synnerhet lekande barn, ska kommunen till att börja med placera ut stängsel och sätta igen dörrar och fönster ordentligt. Vad som händer sedan är upp till politikerna i kommunstyrelsen. Och räkningen för en eventuell rivning hamnar till syvende och sist hos kommuninvånarna.
 
– Det kommer att kosta en del pengar, helt klart. Men det är inte beräknat hur mycket, säger Conny Jansson.
 
Prislappen beror bland annat på om man måste ta hand om farliga ämnen vid rivningen, och om visst byggmaterial går att återvinna. Ärendet om ödehusen i Överum tas upp av kommunstyrelsen i dag, måndag.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Rivning beslutad i Överum En halv miljon i vite för Svensbackes ägare Svensbackes ägare överklagar beslut om vite Fasader på Svensbacke riskerar att rasa Svensbackes ägare kan slippa vite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.