Annons

Engagemang finns där Hyresgästföreningen går bet

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen har svårt att nå ut i bostadsområden där många utlandsfödda bor. Men det är inte detsamma som att engagemang saknas – tvärtom.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , , ,

– Vi kämpar på för att nå ut till alla nyanlända som flyttar in i området. Men det är inte lätt, säger Biba Begic, ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Södra Ryd i Skövde.

Här har över hälften av hyresgästerna utländsk bakgrund samtidigt som den lokala hyresgästföreningen endast lyckats locka till sig ett fåtal nya svenskar. Medlemslistan visar att bara 10 av totalt 120 medlemmar har utländskt efternamn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och situationen på Södra Ryd är inte unik. En rundringning till lokalföreningar i områden med liknande invånarstruktur visar samma mönster. Ett exempel är Kronogården i Trollhättan.

– Vi har omkring 50 medlemmar, men endast en handfull med utländska efternamn, säger Per-Inge Nilsen, kassör i lokalföreningen Sädesbingen på Kronogården.

Betyder då detta att personer med utländsk bakgrund bryr sig mindre om sin boendemiljö? Hem & Hyras nedslag på Södra Ryd i Skövde, Kronogården i Trollhättan och Dalaberg i Uddevalla visar att det är precis tvärtom. Alla vi träffar har idéer kring hur just deras område kan förbättras och många har även tankar om vad de själva kan göra. 

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Oförtjänt dåligt rykte

Kompisarna Ninos Kanoun och Abbe Mohamed tycker exempelvis att Södra Ryds oförtjänt dåliga rykte måste tvättas bort. Abbe har tankar om hur:

– Polisen och andra vuxna borde visa sig utomhus här i området oftare. Särskilt på kvällstid, säger han. 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag säger alltid till mina klasskompisar inne i stan att det är lugnt och fint här ute. Men de vågar ändå inte komma hit. De lyssnar inte utan har fått för sig att det är farligt, säger Ninos Kanoun. 

Annons

För småbarnspappan Hanna Noya är bostadsbristen frågan som överskuggar allt annat.

– Något måste göras. Det tär på familjerna som tvingas tränga ihop sig. Inte minst barnen far illa, säger Hanna som just nu är inneboende med sin familj hos släktingar i väntan på en egen lägenhet. 

Naza David och Suhila Shabo trivs bra på Södra Ryd men tycker att städning av hissar och trapphus kunde bli bättre. 

– Och så skulle det vara bra om det fanns en gästlägenhet som man kunde hyra när man får besök, säger Suhila Shabo.

Vill driva kafé

På Dalaberg i Uddevalla träffar vi 36-årige Omar Al Ali. 

– Om du undrar hur jag vill förbättra området så tycker jag att man skulle börja här, säger Omar och pekar på de mossbevuxna cementbingarna med illa medfarna växter.

– Jag ingår gärna i en grupp som fixar till och planterar nya växter här. Och jag har inget emot att jobba ideellt.

Annons

Några som, trots unga år, redan engagerat sig Hyresgästförening är Eldina Somani och Mina Aldulemi. De har hjälpt till i kiosken som finns i föreningens Grannskapsstuga, Grannsis.

– Det var jättekul! Och det skulle vara riktigt roligt att få vara med och starta och driva ett riktigt kafé här uppe. En samlingsplats där man kan fika och bara vara, säger de.

Undantag på Kronogården

Men det finns även de som ser Hyresgästföreningen som en väg in i samhället. Makarna Amina och Abdeljabbar Elkaoukabi från Marocko har haft förtroendeuppdrag i lokalföreningen på Kronogården i Trollhättan i femton år.  

– För oss betyder detta jättemycket. Vi lär känna våra grannar och får prata svenska, säger Abdeljabbar. 

Fakta: Underrepresenterade

På Dalaberg och Hovhult i Uddevalla har 58,5 resp. 48,4 procent av invånarna utländsk bakgrund.
Den lokala hyresgästföreningen Trubaduren på Hovhult har 103 medlemmar. Endast 17 av dem har utländskt ursprung. Det vill säga drygt 16 procent.
På Södra Ryd i Skövde har 54 procent av invånarna utländsk bakgrund.
Den lokala hyresgästföreningen, Din Bostad, har 120 medlemmar. Endast 10 av dem har utländskt ursprung, dvs cirka 8 procent.
På Kronogården södra har 58 procent utländsk bakgrund. I Kronogården norra, 56,4 procent.
Den lokala hyresgästföreningen Sädesbingen har ca 50 medlemmar. Endast 5 av dem har utländskt ursprung, dvs ca 10 procent.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.