HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Enkät ska påverka nya hyror

Gotland Nästa vecka får drygt 4 000 hyresgäster hos Gotlandshem en enkät där de får tycka till om sitt boende. Svaren kommer vara med och påverka de nya hyror som ska införas om två år.
Foto: Jenny Knutsson
Om två år ska Gotlandshem ha infört nya hyror.

Den 1 januari 2021 ska Gotlandshem införa systematisk hyressättning av sina lägenheter. Ett arbete som nu förbereds tillsammans med Hyresgästföreningen. De nya hyrorna kommer räknas fram utifrån poäng och från fyra olika kategorier såsom område, storlek, bostadens standard och kvarterets standard.

En del poängsättningar ska baseras på hyresgästernas åsikter och det kommer nu att samlas in genom en enkätundersökning. Under nästa vecka kommer drygt 4 000 hyresgäster få ett mejl eller sms där de ombeds svara på ett antal frågor om sitt boende.

Läs ocksåUtredning om Gotlandshem läggs ned

— Tanken med enkäten är att få med hyresgästernas allmänna värderingar. Det kan handla om hur viktigt man tycker det är med närhet till olika typer av service. Vad hyresgästerna tycker kommer att påverka hyressättningen ganska mycket, lika mycket som vilken standard som finns, säger Inge Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Enkätundersökningen kommer att pågå en månad framåt och för att försöka få in så många svar som möjligt kommer Gotlandshem lotta ut en gratis månadshyra till fem av deltagarna. Undantagna från undersökningen är hyresgäster i nyproduktion med presumtionshyra och i studentbostäder.

De nya hyrorna ska inte leda till ökade hyresintäkter för Gotlandshem, men en omfördelning där vissa hyresgäster får höjningar och andra sänkningar. Enligt Hyresgästföreningens bedömning kommer de flesta inte få några större hyresförändringar.

Läs ocksåGotlandshem inför p-avgifter

— Det kommer bli en mer rättvisare hyressättning där hyrorna ska spegla de kvalitéer som finns i en lägenhet och i ett område, förklarar Inge Karlsson på Hyresgästföreningen.

Läs också Gotlandshem utreds för upphandlingsbrott Hyresgäst vann strid om uthyrning i andra hand Ovanlig lägenhet lockade många

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.