Annons

Ett vrål för allas rätt till en bostad

Stockholm Trött på bostadsbristen och det eviga snacket om byggregler och skatter? Imorgon startar det alternativa bostadsforumet Bostadsvrålet på Tensta Konsthall.
Foto: Jakob Hultman
Irma Ortega och Vanda Kehr ligger bakom "Bostadsvrålet" på Tensta Konsthall i helgen.

Dagen innan Bostadsvrålet drar igång är det fullt ös inne på Jagvillhabostads kontor i Hornstull.

– Det är mycket nu på slutet, vi måste jaga tag i en moderator till ett av panelsamtalen, säger Irma Ortega som tillsammans med Vanda Kehr jobbar heltid för organisationen Jagvillhabostad.nu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fröet till Bostadsvrålet såddes någon gång innan jul när de började prata om att göra en traditionell demonstration för att sätta ljus på bostadsfrågorna innan valet. Demonstrationen blev så småningom en seminariedag och till slut en hel helg med start imorgon på Tensta Konsthall klockan 10:00.

– Hur gör man bostadspolitik tillgängligt? Det blir lätt en massa prat om byggregler och skatter, vilket kan vara väldigt exkluderande. Vi vill hålla oss på en grundläggande nivå, alla har rätt till en bostad. Vi vill öka kunskaperna till varför det ser ut som det gör idag, säger Irma Ortega.

Just därför har de undvikit att bjuda in de gamla vanliga namnen som brukar gästa den här typen av paneler och seminarier – det vill säga politiker och företrädare inom byggbranschen. Istället har de bjudit in olika boendeinitiativ och forskare för att ge en historisk, ekonomisk och social överblick över bostadsfrågan.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Jag twittrade till Stefan Attefall häromdagen som svarade att han inte hade fått någon inbjudan. Men han är välkommen att komma dit och lyssna, säger Vanda Kehr.

– Jag tror att det är många som inte har förstått problemen, att besöka oss i helgen är ett enkelt och trevligt sätt att få kunskap. Alla berörs av bostadssituationen, det handlar om att försöka bygga ett fungerande samhälle, säger Irma Ortega.

Under helgen kommer en rad olika organisationer att medverka på Bostadsvrålet, bland annat Kvinnors Byggforum, PRO, RFSL och Hyresgästföreningen som kommer dit med sin ”mobila lägenhet”. Irma Ortega tror att det kommer att finnas något för alla.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Det här en av de större grejerna vi har gjort som organisation. I vanliga fall riktar vi vårt påverkansarbete mot beslutsfattarna. Den här gången riktar vi oss mot vår målgrupp.

Annons

Se hela programmet för helgen här.

För de som inte kan besöka Bostadsvrålet i helgen kommer en del material att läggas upp på ABF-play.

Följ Bostadsvrålet på twitter.

Fakta: Bostadsvrålet

Se hela programmet för helgen här.

För de som inte kan besöka Bostadsvrålet i helgen kommer en del material att läggas upp på ABF-play.

Följ Bostadsvrålet på twitter.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.