Annons

EU-anmälan mot hyresavgift avskrivs

Nyheter ​En avgift som tillfaller Hyresgästföreningen har anmälts till EU-kommissionen. Anmälan avskrevs nyligen.
Oavsett om du är medlem eller inte betalar alla hyresgäster 10 kronor i månaden på hyresavin som går till Hyresgästföreningen för att den förhandlar med fastighetsägaren om hur mycket du ska betala i hyra.
För några månader sedan vände sig Björn Alfredsson, aktiv i nätverket för Hyresgästernas boendetrygghet, till EU-kommissionen för att klaga på avgiften. Han anser att det innebär en kränkning av den negativa föreningsrätten eftersom alla hyresgäster får betala, oavsett om de är med i Hyresgästföreningen eller inte.
Nyligen fick Björn Alfredsson svar: EU-kommissionen kommer inte att ta upp hans anmälan.
– Kommissionen anser inte att det ligger inom deras område eftersom det inte handlar om en lagstiftning. De hänvisade mig till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska vända mig dit, säger Björn Alfredsson.
 
För den hyresgäst som inte vill betala förhandlingsersättningen till Hyresgästföreningen finns emellertid möjligheten att slippa. I första hand vänder man sig då till värden, i andra hand till hyresnämnden. Det är dock mycket ovanligt.
– Jag gjorde en rundringning för några år sedan. Då var det i princip ingen hyresgäst som valt att träda ur det kollektiva systemet därmed själv få komma överens med värden om hyran, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Han tillägger att Europadomstolen i ett beslut från 1989 slår fast att förhandlingsersättningen inte strider mot de mänskliga rättigheterna. 
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Inför EU-valet: Så tycker kandidaterna i bostadsfrågor Sverige kritiseras för obalans på bostadsmarknaden - igen EU-förslag öppnar för moms på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.