Annons

Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Falkenberg När bostadsbolaget ska renovera ett område med seniorboenden måste hyresgästerna som har en medelålder på 86 år flytta tillfälligt. Evy, 91 år orkade inte flytta fram och tillbaka och beslöt sig för att hitta en ny lägenhet. Men det var ett beslut som kostat henne mycket pengar.
Foto: Gry Ellebjerg

− Herregud flytta två gånger! Det är ju inte lätt för en 91-årig kärring att flytta två gånger, var Evy Gustafssons första reaktion när hon hörde talas om det kommunala bostadsbolaget i Falkenbergs, (Fabo) bygg- och renoveringsplaner.

När hon fick veta att hennes lägenhet skulle byggas om till kontor och samlingslokal i Fabos nya äldreboende tog hon ett eget initiativ och hittade en annan lägenhet också den hos Fabo. Men då hon inte höll sig till Fabos egen lösning blev konsekvensen att hon fick dubbla hyror i två månader och ingen flytthjälp.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

− I två månader betalade jag hyror för totalt 33 954 kronor. Jag har jobbat deltid inom affär så jag har 12 000 kronor i pension så kan ni räkna ut själv vad jag har att röra mig med.

Utöver den ekonomiska belastningen skulle Evy Gustafssons hela liv packas ner. Hon hade tur. Hennes söner har hjälpt henne med flytten men det var ett stort arbete att gå igenom fyran på 95 kvadrat. Det som varit hennes hem i 18 år skulle nu bantas ned rejält så att det fick plats i den tvåa hon skulle flytta till.

Hitintills har ett tiotal hyresgäster valt att flytta i förväg. Paret Margit, 71 år och Jan Jakobsson, 77 år tillhör dem. För fyra år sedan flyttade de in i en helt nyrenoverad tvåa och trivdes jättebra. När de fick veta att deras lägenhet skulle byggas om så pass mycket att de inte skulle kunna flytta tillbaka, ville de inte leva i ovisshet om var de skulle bo. Och de ville inte flytta fram och tillbaka. Därför valde de att hitta en annan lägenhet.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”
Margit Jakobsson, Evy Gustafsson och Jan Jakobsson är besvikna på Fabos hantering av deras flytt.

De fick förtur i Fabos bostadskö men konsekvensen av deras beslut blev en dyr historia. De har fått betala alla flyttkostnader på 7 000 kronor och 13 246 kronor extra för hyreskostnader under två månader. De fick dessutom ett dyrare elavtal eftersom de inte kunde flytta med det gamla.

Det är oförskämt, säger Margit som dessutom fick sömnproblem på kuppen.

− De nya lägenheterna läggs ut på Fabos hemsida vid midnatt. Då gällde det att jag satt där och var beredd. Det var en väldigt stressig period. Jag fick gå till hälsokost och skaffa sömnmedel.

Annons
Läs ocksåEfter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen

− Jag skulle vilja att Fabo ersätter oss för flytten och de dubbla hyrorna, inflikar Jan.

Så vad handlar det här om? Det var i oktober förra året som Evy Gustafsson, makarna Jakobsson och deras grannar blev kallade till ett stormöte av hyresvärden, Fabo. De fick veta att kvarteret Trädgården, som idag består av seniorboenden (64+) och särskilda boenden, ska få en omfattande renovering. Enligt Fabo ska de skapa en senioroas som ska vara ett värdigt boende i livets sista skede med människan och livskvalitet i centrum.

Eftersom medelåldern på hyresgästerna är 86 år kommer Fabo att evakuera hyresgästerna som bor i de 47 lägenheterna. Under nio månader får de flytta till likvärdiga boende inom samma område. Fabo står för flyttkostnader och hjälper till med upp- och nedpackning till dem som behöver. När renoveringen är klar ska hyresgästerna flytta tillbaka till sina gamla lägenheter i den mån det går eller så erbjuds de nya som är likvärdiga den gamla.

Kerstin Zander är ordförande i PRO Falkenberg.

En av dem som reagerat på Fabos agerande är Kerstin Zander, 77 år och ordförande i PRO Falkenberg. Hon bor några gator bort från kvarteret Trädgården och känner de flesta i området. Hon menar att detta bara är ännu ett exempel på när äldre hamnar i kläm.

− Den här gruppen har drabbats hårt av en pandemi. De har svårt att göra sin röst hörd. De är mellan 80 till 100 år som man nu ska flytta fram och tillbaka på det här sättet. Nu ska de straffas ekonomiskt för att de tar egna initiativ för att de inte orkar flytta två gånger. Det är inte ok. Fabo må följa regelboken men var är humanismen?

Enligt Charlott Ljungblom, projektchef vid Fabo, valde bostadsbolaget att skaffa evakueringslägenheter till alla boende eftersom medelåldern är så hög. Fabo har anställt en person som ska gå runt och prata med varje hyresgäst för att de ska få den information och hjälp de behöver. Allt för att det ska bli så bra som möjligt och för att lugna alla som är oroliga.

Om ni sätter människan i centrum och till och med anställt en person som ska se till att alla får individuell hjälp. Varför kunde ni inte hjälpa de hyresgäster som inte orkade flytta två gånger?

Annons

− När de gjort valet att de inte klarar evakueringen och om man flyttar därifrån så ingår man inte i projektet längre och då får man inte någon flyttersättning. De som ville flytta härifrån fick förtur i vår ordinarie bostadskö, vilket är en unik åtgärd från Fabo, säger Charlott Ljungblom.

Hyresgäster har reagerat starkt på att de fått betala dubbla hyror. Vad är din kommentar till det?

− Om en hyresgäst fattat tycke för en lägenhet med kort inflyttningsdatum gäller de förutsättningar som det är med kort datum och då blir konsekvensen att man får betala dubbla hyror. Orsaken till kort inflyttningsdatum kan vara dödsbon och då har det varit upp till hyresgästen att flytta till den lägenheten med de förutsättningar som kort datum medför. Majoriteten av de som flyttat permanent har inte valt lägenheter med kort datum och därmed inte betalt dubbla hyror, säger hon.

 Vad vill ni säga till dem som upplever att de blivit orättvist behandlade?

− Man kan tycka att det är inhumant eller inte men vi måste sätta en gräns, säger Robby Engvall, tillförordnad vd vid Fabo.

− Majoriteten har gått med på tvåstegs flytten. Det är olyckligt om några har kommit i kläm och tycker att de är orättvist behandlade. Vi kanske skulle gjort annorlunda. Det får vi stå för. Vi har inget nytt besked att ge till dem.

Fakta: Det här gäller vid renovering

Hyresvärden har ingen skyldighet att erbjuda flytt till evakueringslägenhet vid renovering men det är inte ovanligt att hyresvärdar erbjuder att göra det. Om hyresgästen bor kvar i lägenheten när renoveringen pågår och under en tid inte kan använda kök och badrum måste hyresvärden se till att hyresgästen har tillgång till kök, toalett och dusch någon annanstans. Hyresgästen kan begära hyresnedsättning under den tid som lägenheten är i bristfälligt skick.
Då hyresvärden inte har skyldighet att erbjuda flytt till evakueringslägenhet är det heller inte lagstadgat hur kostnadsfördelning ska se ut gällande flyttkostnad. Men vanligtvis står hyresvärden för flyttkostnader eller för någon form av schablonbelopp om hyresgästen själv sköter flytten.
Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Bakgrund

Trädgården är ett område med seniorbostäder (64+) och särskilt boende. I oktober evakueras 21 lägenheter och nästa sommar evakueras resterande 26. Senioroasen kommer att bestå av totalt 190 boendeplatser och planeras stå klart 2025-2026. Ett tiotal hyresgäster har redan flyttat i förväg. Orsaken till renoveringen är att 2019 fick ett särskilt boende i kvarteret anmärkningar av inspektionen för vård och omsorg. Det visade sig att lokalen inte var anpassad för den vård som bedrevs.
Källa: Fabo

 

Läs också Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Birgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.