Annons

Tio år av bordellövergrepp i journalisternas eget hyreshus: ”Fick panik när jag tänkte på kvinnan därinne”

Nyheter I nästan tio år har sexhandel pågått i en fastighet PP Pension äger – med Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen som huvudmän. Det kan Hem & Hyra avslöja. Trots att flera av männen som köper utsatta flickor har lagförts, har ingen agerat mot den mellanhandsuthyrare som gör övergreppen möjliga. En kväll åker en 60-årig man dömd för flera sexköp av en 17-åring till huset för att träffa en prostituerad.
Här i huset som PP Pension äger har sexhandeln pågått under nära tio år.
Foto: Anders Warne, Polisen
Här i huset som PP Pension äger har sexhandeln pågått under nära tio år.

Den nu 60-årige mannen har lämnat hemmet i skärgården och kör sin bil mot ett hyreshus i Solna utanför Stockholm. Han försöker hitta rätt väg. Mannen är intresserad av flickor. Han har köpt sexuella handlingar av en 17-åring fyra gånger tidigare. Flickan beskriver mannen som ”obehaglig och skum”.

Mannen gör ofta sökningar på porrsajter på nätet: anal, oskuld, gråtande, tonåring.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han letar flickor på sajten Sugardaters – där äldre män får kontakt med unga prostituerade – och ber dem klä sig som skolflickor, i korta kjolar. Den här höstkvällen har mannen stämt möte med en prostituerad på ett lägenhetshotell som ligger på bottenplan på baksidan av hyreshuset i Solna.

Den 60-årige mannen är dömd för fyra sexköp av en 17-åring och intresserar sig sexuellt för flickor. I en konversation med en prostituerad i PP Pensions hus ville han att hon skulle vara rakad på underlivet.
Den 60-årige mannen är dömd för fyra sexköp av en 17-åring och intresserar sig sexuellt för flickor. I en konversation med en prostituerad i PP Pensions hus ville han att hon skulle vara rakad på underlivet.

”Är bilderna 100 procent äkta” frågar han flickan i chatten.

Han vill, enligt polisens förundersökning, att hon under mötet ska vara rakad på underlivet och han vill ha analsex.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

Det anmärkningsvärda är att huset mannen är på väg till ägs av PP Pension, mediebranschens pensionsförening med Journalistförbundet som huvudman tillsammans med Sveriges största fackförbund Unionen. Båda förbunden har egna representanter i styrelsen av PP Pension, som Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet, och Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Prostitution i huset sedan 2015

Ännu mer anmärkningsvärt är att händelsen med 60-åringen långt ifrån är en engångsföreteelse. Hem & Hyra kan i vår senaste del i granskningen Granne med en brottscentral – om hur organiserad brottslighet tar sig in i bostadshus – nu visa att prostitution pågått åtminstone sedan 2015 i Journalistförbundets och Unionens fastighet på Ankdammsgatan 5 i Solna.

Mannen kommer fram till det stora tiovåningshuset i gult och grått. Här inne bor kända mediepersonligheter, som går in till sina hyresrätter via entrén på framsidan.

Läs ocksåExperten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap"Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.
En 26-årig man köpde sex i en timme i lägenhetshotellet av en ukrainsk ung kvinna som kallade sig för ”Milana”. Mannen köpte sedan sex av henne på nytt, på ett av Apartdirects andra lägenhetshotell.
En 26-årig man köpde sex i en timme i Apartdirects lägenhetshotell på Ankdammsgatan av en ukrainsk ung kvinna som kallade sig för ”Milana”. Mannen köpte sedan sex av henne på nytt, på ett av Apartdirects andra lägenhetshotell.

 

Men mannen kör runt huset, parkerar och hittar sedan entrén till lägenhetshotellet på baksidan. Han slår in koden som han fått. Det finns ingen reception, så det är bara att gå in.

60-åringen går genom korridoren och knackar på den röda dörren till höger. Rum 410. Han går in till den prostituerade och mottar sexuella tjänster under en timme. Sedan lämnar han lägenhetshotellet.

Gång på gång upptäcker polisen hur lägenhetshotellet i Solna blir förvandlat till en bordell i något av de tio rummen på bottenplan. Sedan 2015 har polisen gripit nio män och registrerat namnet på ytterligare en för sexköp i lägenhetshotellet. Men betydligt fler fall av prostitution har förekommit här, enligt polisens utredningar. Man har upptäckt fall av koppleri och grovt koppleri. Kvinnor tas hit från Ukraina, Kina, Rumänien och Ryssland. I år har polisen redan gjort två anmälningar om sexköp för Ankdammsgatan 5 och så sent som för en vecka sedan dömde rätten en man för försök till sexköp i lägenhetsbordellen på baksidan av huset.

19 fall av sexköp eller koppleri

Sammanlagt har Hem & Hyra hittat 19 anmälda eller konstaterade fall av sexköp eller koppleri på adressen mellan 2015 och 2024.

Vägg i vägg med bordellerna bor och har bott profilerade journalister och andra kulturarbetare, tack vare en intern bostadskö till fastigheten. Det bor också andra personer här. Flera grannar har pratat om att de sett saker som tyder på sexhandel i lägenhetshotellet på baksidan, bland annat många män som gjort korta visiter på hotellet.

Sexköparna på Ankdammsgatan hittar prostituerade på sexköpssajter och tar kontakt via krypterade tjänster som Whatsapp.
Sexköparna på Ankdammsgatan hittar prostituerade på sexköpssajter och tar kontakt via krypterade tjänster som Whatsapp.

En boende som Hem & Hyra pratar med berättar att hon upprepade gånger ringt till polisen och berättat om misstänkt prostitution i lägenhetshotellet. Hon har sett ensamma män irra runt vid entrén vid flera tillfällen. En gång mötte hon en man som letade efter lägenhetshotellet och hon visade vägen dit. Mannen gick in genom entrén och kom ut en halvtimme senare, med uppknäppta byxor. Då hade han glömt sin plånbok därinne och ville ha hjälp av den boende att komma in på nytt.

– Jag sa att han skulle ringa till sin kompis därinne, men då blev han nervös och konstig. Efter en stund slängde en kvinna ut hans plånbok genom fönstret. Det var bara så märkligt. Jag fick total panik när jag tänkte på kvinnan därinne, säger den boende, som ringde till polisen.

”Man tänker på dem som utsätts”

Hem & Hyra berättar för den boende att sexhandeln pågått under närmare tio år och att en man som dömts för sexköp av en 17-åring träffat en prostituerad på bottenvåningen. Kvinnan reagerar starkt.

– Åh herregud! Det är ju hemskt. Jag trodde att det här hade försvunnit i och med att det kommit in anmälningar. Det är klart att det här inte känns bra med sådan här kriminell verksamhet, framför allt inte där man bor, och man tänker på dem som utsätts, säger hon.

PP Pensions vd Kjell Norling säger att boende i huset hörde av sig om indikationer på prostitution för ett år sedan. Kjell Norling berättar att man hört av sig till polisen, men att lägenhetshotellet har fått vara kvar.

Annons

– Vi har haft en misstanke om prostitution och för ett år sedan fick vi indikationer från boende om det. Och då har vi anmält det till polisen. Vi har en process som vi följer, säger han.

Kjell Norling svarar på Hem & Hyras frågor i en separat artikel.

Det är mellanhanden Apartdirect som tillhandahåller lägenheterna där sexköpen pågår. Företaget hyr in sig på bottenvåningen hos PP Pension, föreningen som Journalistförbundet och Unionen kontrollerar. Prostitutionen har pågått i stort sett hela tiden sedan Apartdirect flyttade in, visar utredningarna vi läst. Apartdirect uttalar sig om prostitutionen på lägenhetshotellen i en separat artikel.

2014 påbörjade PP Pension ett byggprojekt. Lokalerna som man då hyrde ut till företag på nedre botten skulle byggas om till studentlägenheter.

Men plötsligt, mitt i projektet med bygglov, ändrade sig PP Pension och ville i stället ha in ett lägenhetshotell i lokalerna. Solna stad stoppade först planerna, men gav sedan grönt ljus när PP Pension bland annat såg till att ordna parkeringsplatser utanför lägenhetshotellet.

Sexhandel under nära tio år

2015 flyttade lägenhetshotellet Apartdirect in och kort därefter upptäckte polisen den första bordellen.

Sexhandeln har alltså pågått i stort sett sedan dag ett. Om PP Pension gjort samma koll som Hem & Hyra hade de kunnat hitta många övergrepp av det slag som inte sällan följer i Apartdirects spår. Hem & Hyra hittar snabbt över 50 fall av prostitution och flera kopplerihärvor i företagets andra lägenhetshotell.

Kriminalinspektör Simon Häggström förklarar att kvinnorna som säljer sex på lägenhetshotell oftast är placerade där av hallicknätverk från Östeuropa som kontrollerar kvinnorna.
Kriminalinspektör Simon Häggström förklarar att kvinnorna som säljer sex på lägenhetshotell oftast är placerade där av hallicknätverk från Östeuropa som kontrollerar kvinnorna.

Simon Häggström, kriminalinspektör i Prostitutionsgruppen vid Norrmalmspolisen i Stockholm, förklarar att kvinnorna som säljer sex på lägenhetshotell oftast är placerade där av hallicknätverk från Östeuropa som kontrollerar kvinnorna. Hem & Hyras granskning visar hur nätverken går till väga och hur mycket pengar nätverken drar in. Simon Häggström berättar att det finns faktorer som gör vissa lägenhetshotell mycket användbara för sexköp: obemannade receptioner, undanskymt läge i en förort, låga priser och parkering.

Tar oss enkelt in i lägenhetshotellet

Utifrån de kriterierna är lägenhetshotellet här på Ankdammsgatan perfekt lämpat för prostitution. Det blir tydligt när Hem & Hyra åker till Ankdammsgatan en kväll. Vi rundar den upplysta framsidan av hyreshuset och går bort till den undanskymda baksidan där det finns parkeringsplatser. Den obemannade entrén syns inte från huvudvägen och vi kan obemärkt gå dit i dunklet. Vi tar oss in med koden som inte ändrats sedan 2015 och går in i korridoren. Efter ett tag hörs två kvinnor prata på ukrainska i ett av rummen.

Att  huset är lämpligt för sexköp är också något som nämns i reklamen på sidorna där kvinnorna annonseras ut. Tillsammans med information om kvinnornas kroppsmått och utbudet av sexuella tjänster står listat: ”säker lägenhet, parkering, dusch finns”.

I flera annonser på sexköpssajter kör man reklam för att lägenheterna på Ankdammsgatan är "säkra" och att det finns parkering.
I flera annonser på sexköpssajter kör man reklam för att lägenheterna på Ankdammsgatan är ”säkra” och att det finns parkering.

 

Hem & Hyra kan se hur kunderna tar kontakt med prostituerade i huset via sexköpssajter på nätet som Eurogirlsexport och Sex-tjejer. Kunderna får sedan en prislista på olika sexuella tjänster.

”Milana” har funnits på en av sexsajterna, där hon naken låtsas äta jordgubbar med grädde på en av bilderna.  I själva verket heter ”Milana” något annat och är en ung kvinna från Ukraina som en tid under januari förra året mötte olika sexköpare i rum 407 på Ankdammsgatan.

Sexköparen fick en lista med tjänster

I polisens förundersökning kan vi läsa om hur en 26-årig man från Stockholm tog kontakt med ukrainskan via sajten och lotsades till den krypterade appen Whatsapp, där han började chatta med henne. Mannen fick en lista med olika sexuella tjänster. Priserna varierade, beroende på tiden. Ett kort möte kostade 1 000 kronor och en timmes tjänster 2 500 kronor.

Mannen valde en timme, men var orolig för att det skulle bli mindre.

”Är det en hel timme, ingen stress?”

”Självklart ingen stress.”

Annons

Mannen fick adressen, Ankdammsgatan 5, och åkte dit.

”Älskling, säg när du är 5 minuter härifrån så klär jag upp mig”.

Mannen skickade en bild på Apartdirects port och frågade om han kommit rätt. Han gick in i rummet i lägenhetshotellet på baksidan. En timme senare betalade han ”Milana” 2 500 kronor i kontanter för de sexuella tjänsterna.  Kvinnan flyttade sedan till ett av Apartdirects andra lägenhetshotell, där mannen köpte sex av henne på nytt.

Dessa sex män har alla träffat prostituerade i Journalistförbundets och Unionens hus i Solna.
Dessa sex män har alla träffat prostituerade i huset i Solna som PP Pension äger.

I ett annat fall fick polisen veta att det förekom prostitution i ett rum på Ankdammsgatan. Två poliser ställde sig utanför dörren till bordellen och ingrep efter att en rysk kvinna skrikit ”nej, nej, nej”, samtidigt som smällande ljud hörts från rummet. Den svenske 31-årige mannen som köpt sex greps.

I ett tredje fall kom två vänner i 25-årsåldern till lägenhetshotellet på Ankdammsgatan mitt i natten för att köpa sex av ukrainska ”Lina” efter en sen födelsedagsfest. De betalade var för sig och gick in på rummet en i taget. Den ukrainska kvinnan hade de hittat på Sex-tjejer.

Hallickar styr utsatta kvinnor på lägenhetshotell

Simon Häggström förklarar att kvinnorna som säljer sex på lägenhetshotell oftast är placerade där av hallicknätverk från Östeuropa som kontrollerar kvinnorna. Sexköparna tror att de chattar med de prostituerade.

– I själva verket så pratar de med en hallick som kontrollerar inflödet av köpare. När männen knackar på ett hotellrum har inte kvinnorna en aning om vem som står där. De vet bara att de kommer att få en köpare som ska betala 1 500 kronor för 30 minuter. Så det är en extrem utsatthet för de här kvinnorna, säger Simon Häggström.

Ett kinesiskt hallicknätverk tog fattiga kvinnor till Sverige och lät dem prostituera sig på lägenhetshotell i Stockholm.
Ett kinesiskt hallicknätverk tog fattiga kvinnor till Sverige och lät dem prostituera sig på lägenhetshotell i Stockholm. En kvinna kördes till Ankdammsgatan 5 i Solna, lägenhetshotellet i huset som PP Pension äger.

 

Kinesiska hallickar körde prostituerad till Ankdammsgatan

Ett kinesiskt hallicknätverk körde prostituerade kvinnor till flera av Apartdirects lägenhetshotell i Stockholm för att där sälja sex.  Kvinnorna var inlåsta på rummen och tog emot sexköpande män på löpande band. En kvinna kördes till Ankdammsgatan 5.

Personer i nätverket körde också runt kvinnorna i en svart skåpbil mellan Apartdirects olika lägenhetshotell  – för att sedan hämta upp dem igen. En av männen var beväpnad med två förskärare i skåpbilen.  I bilen fanns mängder av använda kondomer och bilen var omjusterad för att personer skulle kunna ligga på en matta längst bak.

De kinesiska hallickarna beväpnade med förskärare körde runt kvinnor som de hämtade upp från lägenhetshotell i en svart bil.
De kinesiska hallickarna beväpnade med förskärare körde runt kvinnor som de hämtade upp från lägenhetshotell i en svart bil.

Ekonomiskt går det bra för huset med lägenhetshotellet. Albygård 3, som förvaltar huset på Ankdammsgatan åt PP Pension, hade 2022 en omsättning på 19 miljoner kronor och ett positivt resultat efter finansiella poster på 7,6 miljoner.  Huset har också ett betydligt högre värde i PP Pensions aktieportfölj än de andra hyreshusen som PP Pension äger i Solna.

Hyresgästföreningen fick inget veta om lägenhetshotellet

Sara Irenius, förhandlare för huset på Ankdammsgatan på Hyresgästföreningen, region Stockholm, har inte blivit informerad om lägenhetshotellet och blir upprörd när hon får höra om det. Brukligt är att värden söker dispens hos Hyresnämnden för så kallad blockuthyrning, när en mellanhand hyr ut vissa lägenheter i ett hus men det har inte skett.

Sara Irenius, förhandlare på Hyresgästföreningen, har inte blivit informerad om lägenhetshotellet. "Det är ett sätt att kringgå hyreslagen", säger hon om lägenhetshotellet som först skulle bli studentlägenheter.
Sara Irenius, förhandlare på Hyresgästföreningen, har inte blivit informerad om lägenhetshotellet. ”Det är ett sätt att kringgå hyreslagen”, säger hon om lägenhetshotellet som först skulle bli studentlägenheter.

PP Pension har också gjort sig skyldigt till avtalsbrott eller på annat sätt rundat regelverket. De har inte har förhandlat med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar som skett i lägenhetshotellet.

– Den här typen av hotellverksamhet är djupt problematisk. Det är ett sätt att kringgå hyreslagen och det är verkligen anmärkningsvärt att PP Pension hyr ut lägenheter på det här sättet, säger Sara Irenius.

Lägsta sammanlagda månadshyra i en studiolägenhet på knappa 40 kvadratmeter med bäddsoffa i lägenhetshotellet: 63 000 kronor. Månadshyran för journalisternas hyreslägenheter vägg i vägg på 74 kvadratmeter: ungefär 8 250 kronor.

Fotnot: Berättelsen om den 60-årige mannen som kom till Ankdammsgatan för att köpa sex är hämtad från den chattkonversation som polisen hittade i mannens dator i samband med ett tillslag i ett mål om köp av sexuell handling av barn. Mannen köpte sex av den prostituerade två gånger. Han är tidigare dömd för fyra sexköp av en 17-åring. Först blev han dömd för sexköp av barn men hovrätten ändrade domen till sexköp.

Fakta: Skandal – ändå fick lägenhetshotellet vara kvar

2022 köpte en känd, finsk idrottspersonlighet och företagare sex av en ukrainsk kvinna i ett rum på lägenhetshotellet i i huset på Ankdammsgatan. Det framgick att andra personer också köpt sex av kvinnan i samma rum. Trots att fallet blev uppmärksammat i finsk media, med bilder på entrén på baksidan, har lägenhetshotellet fått vara kvar i huset.

Fakta: Fackförbundens roll i huset på Ankdammsgatan

Styrelsemedlemmar i PP Pension:

Från Journalistförbundet: Tomas Backlund (vice ordförande), Eva-Maria Kollberg (ekonomichef).

Från Unionen: Malin Wulkan (chefsjurist), Martin Wästfelt (förhandlingschef)

Från Medieföretagen: Carl Gyllfors (ordförande), Lennart Foss (styrelseledamot, NTM-koncernen), Elinore Gustafsson (Aktuarie, Aktuariegruppen), Bengt Olsson (HR-direktör, Stampen Media Group).

  • Journalistförbundet, Unionen och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen är huvudmän för PP Pension Tjänstepensionsförening, som i sin tur äger dotterbolaget PP Pension Fastigheter AB, som i sin tur äger fastighetsbolaget Albygård 3, som förvaltar huset på Ankdammsgatan 5. En huvudman är enligt Skatteverket någon som ytterst äger eller kontrollerar en verksamhet.

Fakta: Sexköparna får betala upp till 20 000 kronor
  • Den som förmår ett barn mellan 15 och 18 år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.
  • Den som skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning döms för köp av sexuell tjänst till fängelse i högst ett år.
  • Strafföreläggande innebär att det inte blir någon rättegång, eftersom den misstänkte erkänner ett brott och accepterar straffet. Vid strafföreläggande skickas en blankett hem till den misstänkta personen, där den erkänner brottet. Vid köp av sexuell tjänst är detta vanligt, eftersom sexköparna inte vill synas i rättegångssammanhang och då väljer att erkänna och betala böter. Dagsböterna sexköparna i artikeln betalat avgörs av inkomsten och är mellan 10 000 och 20 000 kronor i de fall vi kan se.

Källa: Åklagarmyndigheten och Brottsbalken kapitel 6, paragraf 9 och 11

Fakta: Granne med en brottscentral
Läs också Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.