Annons

Få partier gör något åt det låga valdeltagandet

Örebro ​Det låga valdeltagandet i hyreshusområden är ett hot mot demokratin. Det är politikerna i valstugorna i Örebro överens om. Men få partier gör något aktivt åt saken.

I bostadsområden som domineras av hyresrätter är valdeltagandet lägre än i andra områden. Ett stort problem anser politikerna som Hem & Hyra talat med.
Därför är det inte svårt att konstatera att ansträngningarna att aktivt göra något åt problemet, inte mäter upp mot politikernas ord om vilket stort samhällsproblem det är.
 
De enda som satsar stort är Socialdemokraterna. De har dörrknackning med personer som talar flera språk, röstskola där den som ska rösta får veta hur det går till.
– Vi tror att en stor anledning till att få röstar är att man helt enkelt inte vet hur det går till. Man vet inte om man har rösträtt, vad som händer, varför man ska stå bakom skärmen, säger Socialdemokraten Simon Kjellin.
 
Dessutom hoppas man få partiledaren Mona Sahlin att förtidsrösta i Vivalla i morgon, onsdag.
– Det skulle betyda mycket att hon kommer och röstar. Det visar att allas röst är lika mycket värd, oavsett om man bor i Vivalla, heter Wallenberg eller är Mona Sahlin, säger Simon Kjellin.
 
Enligt Socialdemokraten Alaa Idris kommer Mona Sahlin dock inte rösta själv i Vivalla, utan vara med i valskolan och närvara när andra förtidsröstar.
 
De flesta politiker som Hem & Hyra talar med i valstugorna, säger att de varit dåliga på att få in förebilder från de stora bostadsområdena på valbar plats. Det är alltså enskilda personer som ska få soffliggarna i hyreshusen att rösta.
 
– För Kd betydde en enda person jättemycket i förra valet. Han fick upp Kd:s valsiffror i sitt bostadsområde Varberga till runt 11 procent och vi låg på runt 4 procent. Det verkar som att det kanske betyder mer för dem än för oss infödda svenskar, säger Staffan Werme Folkpartist och nuvarande kommunalråd i Örebro.
 
– Vi kommer att göra en satsning och knacka dörr i hyreshusområdena de sista två veckorna före valet. Det är dels av effektivitetsskäl. Man hinner med många på kort tid, säger Staffan Werme och fortsätter:
 
– Men vi måste också få upp valdeltagandet. Problemet är att man inte kan tvinga sig på människor. Det är ju frivilligt om man vill delta i en politisk diskussion. Man måste arbeta för att förändra strukturer och det har vi varit dåliga på.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.