HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

FABO ändrar uthyrningspolicy – godkänner försörjningsstöd som inkomst

Falkenberg S-politikern Marcelle Farjallahs motion fick Fabo att ändra inställning. Nu mjukar de upp sina uthyrningsregler.

Marcelle Farjallah föreslog i en motion att det kommunala bostadsbolaget skulle godkänna försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökande. Då gick förslaget ut på remiss till Fabos styrelse. När Hem & Hyra skrev om saken i början av mars hade Fabo inga planer på att ändra sin uthyrningspolicy. Då hänvisade Fabos styrelseordförande Ingmar Bengtsson (C) till bolagets affärsmässighet och att försörjningsstöd inte ansågs vara en stadigvarande inkomst. Nu har Fabos styrelse klubbat att de vill ändra sin uthyrningspolicy.

Vad var det som fick er att ändra inställning?

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

− Det var tack vare Marcelle Farjallahs motion. Hon är ju inte bara politiker utan även boendesekreterare vid socialförvaltningen i Falkenberg. När man får signaler utifrån hur det upplevs från andra sidan var vi beredda att ändra på våra regler.

Vad hände med affärsmässigheten?

− Vi har varit noga med vilka vi hyr ut till. Det har resulterat i att vi inte haft några vräkningar förra året. De som har försörjningsstöd har i regel skulder eller betalningsanmärkningar. Och det gör att de faller på andra regler i vår policy. En regel är att du ska ha en årsinkomst på dubbla hyran. Därför tror jag inte att ändringen av policyn kommer att få så stor betydelse.

Annons
Läs ocksåRasistisk eller modig? Rapporten Lägesbild Norrby upprör i Borås

Så i praktiken kommer inget att förändras?

− Nu kommer de försörjningsstödstagare som har en ordnad ekonomi, det vill säga de som inte har skulder eller betalningsanmärkningar, kunna hyra en lägenhet direkt av oss utan inblandning av socialtjänsten. Det är den stora skillnaden.

Du säger att de som har försörjningsstöd ofta har betalningsanmärkning eller skulder. Vad grundar du det på?

Läs ocksåRekordstöd för utemiljöer i utsatta områden

− Det grundar jag på vad personalen på Fabo säger till mig. Jag är ju personligen inte i kontakt med hyresgäster på det sättet. Nu blir det så att de som har en ordnad ekonomi och försörjningsstöd är välkomna att bo hos oss.

Annons

Marcelle Farjallah är positiv till Fabos beslut men påpekar att hennes motion fortfarande är under beredning och vill därför vänta med en kommentar. Hur lång tid det tar innan de nya reglerna klubbas är i nuläget oklart. Först ska ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Därefter tas det upp i kommunstyrelsen för att slutligen behandlas i kommunfullmäktige.

Läs även: S-politiker vill att Fabo ska godkänna försörjningsstöd som inkomst

Läs också Hyresgästers slarv orsakar skador för miljoner i Halland Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.