Annons

FABO satsar på nya lägenheter i Fegen

Falkenberg ​Falkenbergs bostadsbolag satsar på nya hyresrätter i den lilla halländska byn Fegen. Såväl bybor som företagare har länge efterlyst nya bostäder och nu kan ett nytt hyreshus bli verklighet till hösten 2009.

FABO har undersökt intresset för kooperativa hyresrätter i den halländska byn Fegen. 10 personer anmälde sitt intresse ─ tillräckligt för att styrelsen nu ska ge klartecken för projektet.

Annons
─ Styrelsen har beslutat att gå vidare med Fegen, säger Fabos vd Thomas Brynås. Nu kommer vi att kontakta dem som anmält sitt intresse och se om de vill bilda en förening. Därefter är det en rad praktiska detaljer som måste lösas, som var vi ska bygga och vart priset hamnar.
Bostadsbolaget har varit i kontakt med kommunen om lämplig mark, och enligt Thomas Brynås finns det en rad villatomter som kan passa för huset som är tänkt att rymma 3-4 lägenheter.
─ Håller intresset i sig kan vi börja gräva i höst, säger Thomas Brynås. Lägenheterna ska kunna stå klara hösten 2009.
Fabo har också undersökt intresset för kooperativa hyresrätter bland de boende i Vessige i södra Halland. Där var dock gensvaret svagt och bostadsbolagets styrelse bestämde sig för att inte gå vidare med några lägenheter där.

Annons
Fakta: Det här är kooperativ hyresrätt

De blivande hyresgästerna bildar en förening, som i sin tur hyr fastigheten med lägenheterna. Hyresgästerna betalar en kontantinsats när de flyttar in och därefter också månadshyra. Lägenheten kan inte säljas men kontantinsatsen betalas tillbaka vid flytt. Kontantinsatsen gör att månadshyran blir lägre, vilket är en av orsakerna till att flera bostadsbolag i landet nu satsar på kooperativ hyresrätt. Hyresgästföreningen har uttalat sig kritiskt mot boendeformen, eftersom hyran sätts av den kooperativa föreningen och inte, som i traditionell hyresrätt, efter jämförelse med kommunens lägenheter.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.