Annons

Fagerhyltan sålde Tobo-hus utan att informera hyresgästerna

Tierp Fagerhyltan har sålt sina hus i Tobo utan att informera hyresgästerna. Den nya ägaren har kopplingar till den tidigare hyresvärden, Johan Stendahl som är dömd för ekobrott.

I förra veckan dök det upp lappar i trappuppgångarna på Bruksgatan, Villavägen och Skolvägen om att husen hade bytt ägare. Varken hyresgästerna eller Hyresgästföreningen hade en aning om att en försäljning var på gång.

– Hyresgästerna är oroliga och många är otroligt rädda. Hyresvärden utnyttjar de här människorna. Flera av dem har svårt att få bostadskontrakt på annat håll och de hamnar i en beroendeställning, säger Jessica Sivsdotter på Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Den nya ägaren Aros Energideklarationer har kopplingar till den tidigare ägaren av Tobofastigheterna, Johan Stendahl. Styrelseordförande i bolaget är advokat Michael Sterner som  är Johan Stendahls juridiska ombud i en pågående process mot Hyresgästföreningen i Uppsala tingsrätt. Även i Sundsvallstrakten har Aros Energideklarationer nyligen tagit över fastigheter som tidigare tillhört Johan Stendahl, rapporterar bland annat Dagbladet i Sundsvall. Johan Stendahl är dömd för bland annat ekonomiska brott och hamnade 2011 på Hem & Hyras svarta lista över värsta hyresvärdarna.

Underhållet i Tobofastigheterna har varit eftersatt i flera år oavsett förvaltare. Hyresgästerna har fått leva med skadedjur, fukt, mögel, dålig ventilation och dåligt isolerade fönster.

På onsdag i nästa vecka kommer Hyresgästföreningen tillsammans med miljökontoret att knacka dörr i de aktuella husen för att dokumentera bristerna. Målet är att ansöka till hyresnämnden om hyresnedsättning och åtgärdsföreläggande.

Läs ocksåHyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 krSkador skåpsdörrar.

– Hyresvärden har haft flera år på sig att komma in med en åtgärdsplan, men ingenting händer. Hyresgästerna bör få sänkt hyra medan upprustning sker, säger Jessica Sivsdotter.

Annons

I ett brev till Aros Energideklarationer uppmanar Hyresgästföreningen företaget att delta i ett möte med hyresgästerna på onsdagskvällen för att få möjlighet att berätta om sina planer med fastigheterna.

Michael Sterner har lovat att svara på frågor på mejl under de närmaste dagarna. Hem & Hyra har upprepade gånger försökt nå Fagerhyltans vd Marcus Hamberg för en kommentar till försäljningen men utan att lyckas.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Läs våra tidigare artiklar om turerna kring fastigheterna i Tobo:

http://www.hemhyra.se/uppsala/skandalvard-tanker-stamma-hem-hyra

http://www.hemhyra.se/uppsala/oro-att-johan-stendahl-ska-komma-tillbaka-till-tobo

http://www.hemhyra.se/uppsala/skandalvard-stammer-hyresgastforeningen-pa-225-miljoner

Annons

http://www.hemhyra.se/uppsala/problemen-fortsatter-hyresgaster-i-tobo

http://www.hemhyra.se/uppsala/hyresgaster-i-tobo-far-ingen-snorojning

 

 

Fakta: Fastigheterna i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.