Annons

Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Fagersta Fagersta kommun är en av få kommuner i Sverige som saknar ett eget bostadsbolag. Men nu har kommunen långt framskridna planer på att bilda en allmännytta. Förhoppningen är att kunna få loss fler bostäder till den växande bostadskön.
Foto: Monika Steczkó
Fagersta kommun kommer under året att bilda ett kommunalt bostadsbolag.

Fagersta kommun har i dagsläget 160 hyreslägenheter som förvaltas av ett så kallat kommunalteknikförbund, NVK, som Fagersta har i hop med grannkommunen Norberg. På NVK:s bord hamnar inte bara bostadsfrågor utan även vatten och avfall samt renhållning.

– Att ha servicefunktioner i hop med bostäder är en ganska udda konstruktion. Vi har länge haft en diskussion om att vi behöver bli en bättre och starkare aktör på bostadsmarknaden. Det är viktigt att ta ett ansvar för bostadsförsörjningen, säger kommunalrådet Marino Wallsten (s) som förklaring på varför kommunen nu väljer att lyfta ut bostäderna ur NVK och bilda ett kommunalt bostadsföretag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunfullmäktige har redan fattat beslut om att starta ett allmännyttigt bostadsföretag. Kring halvårsskiftet räknar Wallsten med att bolaget ska vara en juridisk person och att ledamöter ska kunna utses.

Marino Wallsten (s)

– Det vi håller på med nu är att värdera befintliga fastigheter, det arbetet är inte riktigt färdigt än. Sedan ska vi överföra lägenheterna från NVK till bostadsbolaget. För det har vi inget slutdatum än men det kommer att bli någon gång under året.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Norbergs hyreslägenheter kommer inte att ingå i bolaget. Men Wallsten utesluter inte möjligheten att slå ihop bolaget med en närliggande kommuns allmännytta så småningom, utan att nämna några namn.

För ett antal år sedan revs många lägenheter i Fagersta på grund av bostadsöverskott. Nu är situationen den motsatta och Fagersta har, liksom de flesta andra kommuner i region Aros-Gävle, brist på lägenheter. Enligt Boverkets siffror behöver Fagersta bygga 1500 nya lägenheter fram till år 2025 för att motverka bostadsbristen. Marino Wallsten tycker dock att siffran är ”lite hög” och uppger att kommunens plan är att ordna fram 350-400 nya lägenheter de närmaste fem åren.

Vad behövs det för lägenheter i Fagersta idag?

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Vi har en stark efterfrågan på flerbostadshus med hiss, främst från de äldre som sitter fast i sina villor. Sedan har vi folk som pendlar till Fagersta från exempelvis Västerås, de efterfrågar lägenheter i ett attraktivt läge. Vi hoppas även kunna lösgöra flera mindre lägenheter för unga.

Annons

Marino Wallsten hoppas på att kunna bygga nytt men också att omvandla befintliga fastigheter till lägenheter.

– Kommunkontoret har tidigare varit lägenheter. Nu ska kommunkontoret flytta till Fagersta bruk och då kan det bli aktuellt att göra om fastigheten till lägenheter igen – då skulle vi få loss 60 stycken.

Vad bolaget ska heta är inte bestämt än, men Bergslagsbostäder är ett namn som har varit uppe för diskussion.

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

 

Fakta: Kommunala bostadsföretag

 

De flesta av landets 290 kommuner äger ett eller flera allmännyttiga bostadsföretag. Det är bara 20 kommuner som anger att det inte finns några allmännyttiga bostadsbolag eller bostadsstiftelser i kommunen.

I 35 kommuner är det en allmännyttig stiftelse som förvaltar lägenheterna. I totalt 15 kommuner finns det både bostadsbolag och stiftelse.

Källa: Boverket

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.