Annons

Familj i Halmstad får inte byta lägenhet

Halmstad ​Familjen i Halmstad hade äntligen hittat sitt drömboende. Men det fanns en hake. För att få tillgång till sin nya bostad var de tvungna att genomföra ett lägenhetsbyte. Något som hyresvärden HFAB inte gick med på.
I många år hade familjen i Halmstad letat efter en lämplig villa att flytta till. När de hittade ett passande hus i den stadsdel de redan bodde i ville de slå till direkt. Men en förutsättning för att köpet skulle gå igenom var att säljarna skulle få överta deras hyresrätt.

Som skäl till bytet angav familjen att de med hänsyn till sina barn ville bo kvar i samma stadsdel som tidigare. Paret som sålde villan orkade inte längre med en stor trädgård och ville på grund av hälsoskäl flytta till en mer lättskött lägenhet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresvärden Halmstads Fastighets AB, HFAB, motsatte sig bytet och ärendet blev ett fall för hyresnämnden. Men även hyresnämnden avslog parets ansökan. Nämnden ansåg att det inte fanns tillräckligt starka skäl för att bytet skulle genomföras. Dessutom påpekade hyresnämnden att det fanns fler likvärdiga villor ute på marknaden.

Annons

En hyresgäst har rätt att byta sin hyresrätt mot en annan bostad om hyresnämnden tillåter det. Om hyresgästen har beaktningsvärda skäl för bytet och om bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden brukar nämnden ge sitt godkännande.

Beaktningsvärda skäl för ett byte kan till exempel vara att en växande familj behöver större utrymme eller att en hyresgäst har råkat i ekonomisk knipa.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Läs också Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.