HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Familjebostäder lovar hjälpa Keinan

Rinkeby Fel lutning på avloppsrören under huset kan vara orsaken till att Keinan Abdikadir Elmis och hans familjs lägenhet i Rinkeby återkommande översvämmas av avloppsvatten. Nu lovar Familjebostäder att åtgärda problemen.
Foto: Mikael Bergling
Keinan Abdikadir Elmis lägenhet i Rinkeby har flera gånger drabbats av översvämning.

I en skrivelse till hyresnämnden uppger Familjebostäders jurist Annika Hejde Palm att företaget låtit filma avloppssystemet för att ta reda på vad översvämningarna beror på.
”Det har visat sig att lutningen på avloppsröret bör korrigeras. Röret är beläget under husets källargolv. Familjebostäder behöver därför nu komma åt röret. Inspektionslucka finns i källargolvet, i något av de fem förhyrda källarförråden. Bolaget har sedan en tid sökt få tillträde till de aktuella förråden”.

*Hur har ni sökt tillträde?
– Förvaltaren har skrivit brev till de som hyr förråden, men inte fått svar.

Läs ocksåNio år av väntan ‒ nu ska felen fixas

*När skrev ni brevet?
– Hyffsat nyligen.
– Jag vet att det tagit lång tid för oss att hitta en möjlig orsak till problemen. Och att vi vill göra något åt dem nu.

*Borde ni inte åtgärdat problemen med rören så fort ni upptäckte dem?
– Vi ska göra något. Men frågan är hur vi ska komma in i förråden. Vi får inte bryta oss in i dem hur som helst om det är hyrda förråd. Men vi vill göra något fort nu.

*Är det inte så att ni agerar först efter att det kommit in en anmälan till hyresnämnden?
– Nej, så är det inte. Filmningen gjordes i april. Jag vet inte när vi fick resultaten. Men sedan kom semestrar. Någon gång under sommaren har breven gått ut till de som hyr förråden.

Läs ocksåKoggbron lovar fixa felen på "Hatten"

*Borde ni inte ta direktkontakt med dem som hyr förråden?
– Det är på gång. Men det har inte gått så lång tid efter semestrarna.

Tidigare i höstas berättade Hem & Hyra om hur Keinan Abdikadir Elmis och hans familjs lägenhet med jämna mellanrum översvämmas av avloppsvatten. Det händer till och med att avföring läcker ut på badrumsgolvet. Bostaden är på tre rum och kök (82 kvadratmeter) och ligger på Svennebygränd i Rinkeby. Familjen, två vuxna och sju barn, har bott i den sedan 2006.

– När det regnar kraftigt kommer avloppsvatten upp ur brunnen i badrummet, rinner ut i hallen och in i vardagsrummet med resultat att mattor och mycket annat förstörs. Det händer till och med att bajs flyter omkring, säger Keinan Abdikadir Elmi.

Läs ocksåRetroaktiv hyreshöjning för 72 000 StockholmareTvå av ordförandena i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer, Henry Nilsson och Yngve Sundblad, vid samma bord där de nyss undertecknat förhandlingsöverenskommelsen.

Hur ofta är det översvämning?
– Under tiden vi har bott här har det varit översvämning ett par gånger per år. När jag pratade med den tidigare hyresgästen berättade han att det var liknande problem när han bodde här.

Vad säger värden Familjebostäder?
– När jag har ringt och anmält vad som har hänt har Ragnsells kommit hit och åtgärdat felen temporärt. Men efter en tid är det samma sak igen. Det är dessutom inte bara jag som drabbas av detta. Åtminstone en granne har samma problem. Till det ska läggas att det med jämna mellanrum är översvämningar i trapphuset.
– Familjebostäder har erbjudit oss en annan lägenhet, men en tvåa. Det är en alldeles för liten lägenhet för en så stor familj som vår. Vi behöver minst en trea.

Trött på de återkommande översvämningarna skickade Keinan Abdikadir Elmi i augusti i år in en begäran till hyresnämnden om att Familjebostäder under hot om vite skulle åläggas att åtgärda problemen med ”uppstigande avlopps- och avföringsvatten från golvbrunnen”.
– Företaget svarade inte när vi skickade brev direkt till det. Därför tvingades vi går till Hyresnämnden, säger juristen Samuel Vidén som hjälp familjen.

I sitt svar till hyresnämnden bekräftar Familjebostäders jurist Annika Hejde Palm att det flera gånger under Keinans hyrestid har varit stopp i avloppet.

”Såvitt bolaget är bekant har stoppen vid fyra tillfällen orsakat skador i hans lägenhet då vatten runnit utanför badrummet. Skador har de tre första gångerna uppstått i hallen och den fjärde gången i både hallen och ett sovrum. Efter de två första av dessa stopp har bolaget återställt lägenheten med nytt golv och nya tapeter efter nödvändig torkprocess. Efter tredje och fjärde skadetillfällena, i februari 2015 och april 2017, har bolaget tyvärr inte beretts tillträde till lägenheten för att återställa den. Keinan har inte velat lämna tillträde förrän han fått ett annat boende”.

Annika Hejde Palme skriver också att familjens erbjudits en annan lägenhet av samma storlek som de har idag, men avböjt erbjudandet.

Samuel Vidén säger att flera av Familjebostäders uppgifter till hyresnämnden inte är korrekta.

*Vilka då?
– Den enda gången han inte släppt in någon från Familjebostäder var när det plötsligt, och utan förvarning, kom några killar och sa att de skulle renovera lägenheten. Då sade han nej. Det inträffade alldeles nyligen.
– Han hävdar också att uppgiften om att han erbjudits en lika stor lägenhet inte heller stämmer. Jag tycker att det är mycket intressant att Familjebostäder agerar och säger sig vilja hjälpa till först efter att vi vänt oss till hyresnämnden. När vi i våras skrev brev till dem och berättade om vad som hänt fick vi inte ens ett svar.

Läs också Värd hotade hyresgäst Hyresgäst får rätt mot Halmstadvärd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.