Annons

Familjebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

Göteborg Familjebostäder i Göteborg ingick nyligen ett serviceavtal för närmare 20 000 lägenheter. Företaget som fick avtalet misstänks nu för mutbrott i en annan kommunal upphandling. Men Familjebostäders upphandlare tycker inte att det finns skäl att se över hur affärerna gått till.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Familjebostäder
Peter Urbanowicz är upphandlare hos kommunala Familjebostäder i Göteborg. Han anser inte det finns skäl att se över affären med det nu mutmisstänkta företaget.

– Vi gjorde inte upphandlingen själva utan anlitade en konsult. Men jag kan inte se något konstigt med den upphandlingen, den var okomplicerad och enkel, säger Peter Urbanowicz, upphandlare på Familjebostäder.

Vad har ni för kontrollmekanismer inom bolaget?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Du menar mot mutor och korruption? Inom staden finns en policy mot mutor. Den förhåller vi oss till. I praktiken är jag och mina kollegor så försiktiga att vi inte ens tar emot en lunch. Vi har hög moral.

Har ni något ytterligare system, något som inte bara bygger på de anställdas moral?

– Vår chef är ju den som skriver under i slutänden. Och vi strävar efter att vara så transparenta som möjligt. Ofta har de som inte vinner en upphandling ett intresse att i efterhand ta del av dokumentationen, då tillhandahåller vi det. Vi strävar efter att arbeta så professionellt som möjligt, säger Peter Urbanowicz.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Polisutredning om korruption

Det var i september i fjol som APS Drift och underhåll offentliggjorde att de tecknat ett tvåårigt serviceavtal med Familjebostäder, med chans till förlängning i ytterligare två år. APS ska sköta rörservicen åt Familjebostäders närmare 20 000 hyresgäster i Göteborg.

Sedan dess har dock saker och ting skett. Den senaste månaden har en misstänkt korruptionshärva rullats upp runt det kommunala fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling, efter avslöjanden av Expressen.

Annons

Ett av företagen i härvan är APS Drift och underhåll, som nu utreds av polisens riksenhet mot korruption, misstänkta för mutbrott.

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

Flera stora kontrakt

Som Hem & Hyra berättade förra veckan har kommunala bostadsbolag som Poseidon och Mölndalsbostäder ingått stora kontrakt med APS under senare år. Och mest nyligen alltså Familjebostäder.

APS Drift och underhåll har ett ramavtal med Göteborgs stad. Utifrån det gjorde Familjebostäder en så kallad förnyad konkurrensutsättning (FKU), som APS vann.

– Det fanns fyra anbud från början, APS vann FKU:n och vi tecknade ett serviceavatal med dem. De är nya för oss, vi har inte haft avtal med dem innan, säger Peter Urbanowicz.

”Det känns obehagligt”

Göteborgs stad har infört ett tillfälligt beställningsstopp gentemot APS, men det har inte Familjebostäder gjort.

– Vi kontaktade stadens jurister på Inköp och upphandling, för att stämma av situationen. Vi fick till oss att tills vidare följa gällande avtal, säger Peter Urbanowicz.

Annons

Kan detta ändra sig om det skulle falla domar i framtiden?

– Ja, absolut. Om stadens ramavtal skulle hävas så faller vårt också automatiskt, eftersom det är ett underavtal.

Hur reagerar du själv på det som kommit fram runt Älvstranden?

– Om bilden skulle stämma, blir man ju upprörd. Det känns obehagligt. Det här är mitt yrke och jag får också stå till svars. Själv har jag aldrig varit nära något sådant, och jag fattar inte att det kan existera idag, det känns 80-tal. När jag utbildade mig för åtta år sedan så nämndes skandalerna i Göteborg som exempel. Jag trodde den kulturen var helt borta idag. Men vi får se hur det här landar, hela bilden kanske inte har kommit fram.

Fakta: Förnyad konkurrensutsättning

En förnyad konkurrensutsättning är en ”miniupphandling” som sker när det redan finns ett ramavtal mellan en beställare och en eller flera leverantörer.

Läs också Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt” Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.