Annons

Familjeföretag var hemliga köparen av Fjällbackahus

Tanum Hyresgästerna hade själva velat köpa sina lägenheter av kommunala Tanumsbostäder. Men nu är affären klar och husen i kvarteret Kyrkskolan i Fjällbacka har sålts till en tidigare hemlig köpare. Namnet på företaget är Sare Fastigheter. ”Vi är fortfarande upprörda över att vi blev överkörda, men hoppas att den nya ägaren är bra”, säger hyresgästen Jan Bideke.
Fjällbacka, kyrka, Tanums bostäder
Foto: Kajsa Wedberg
Nu är det klart att Jan Bidekes nya hyresvärd blir ett litet familjeföretag från Uddevalla. Han hoppas att det blir bra, men känner ändå lite oro för framtiden.

Efter många politiska turer blev det alltså offentligt att det är Uddevallaföretaget Sare Fastigheter, ett mindre familjeföretag, som köpt hyreshusen med totalt 14 lägenheter i centrala Fjällbacka. Husen, kallade Kyrkskolan, byggdes 2014 och har varit något av paradlägenheter för bostadsbolaget, men storslaget utsikt över vattnet och nära till centrum. Tanumsbostäder ville sälja husen för att få in kapital till nybyggnation och renovering av sitt övriga bestånd och ärendet var uppe i kommunfullmäktige redan i november förra året. Sare Fastigheter hade då lagt ett bud på drygt 30 miljoner kronor för husen. Då bromsades affären upp och det krävdes en nu utredning, då den tidigare hade visat sig ha flera felaktigheter, bland annat att man haft problem att få hyresgäster.
Redan då hade flera hyresgäster visat intresse för att genom sin bostadsrättsförening få köpa sina lägenheter, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat.
– Jag har bott här sedan husen byggdes, säger Jan Bideke. Och jag tycker det är för jävligt att man vill sälja det till en privat hyresvärd.
Han berättar att hyresgästerna själva i sju års tid har försökt köpa loss sina lägenheter, att man redan bildat en bostadsrättsförening, som nu är vilande, och lagt fram sitt förslag om köp till kommunen.
– Men ingen har lyssnat. I stället vill man sälja till någon okänd som vi inte alls vet hur det blir med, säger han.

Jan Bideke är en av hyresgästerna som är mycket besviken på kommunen, att inte de boende själva fick chansen att köpa sina lägenheter. ”Men vi får hoppas att den nye ägaren är bra”, säger han.

Och på tisdag är det dags för de nya ägarna att ta över. De har varit hemliga sedan affären gjordes upp för en tid sedan, men nu ska de presentera sig för hyresgästerna. Det säger Andreas Börjesson, som är en av ägarna. Den andre delägaren heter Robbin Wallin.
– Tyvärr har det dragit ut på tiden och vi förstår att det har skapat oro bland hyresgästerna, säger Andreas Börjesson. Men vi ska driva det som hyresfastighet även i fortsättningen.

Ska knacka dörr

Andreas Börjesson säger att redan nästa vecka ska de nya ägarna gå runt och knacka på hos hyresgästerna, presentera sig och berätta om hur de tänker sig framtiden.
Han berättar att är två familjer som driver och är aktiva i bolaget och de har sedan tidigare fastigheter i centrala Uddevalla sedan 7år tillbaka.

– Vi är mycket glada över att ha kunnat köpa fastigheten och har letat efter ett sådant hus i längre tid, säger han. Och vi har inga tankar på att sälja eller omvandla på något sätt. Det enda skillnaden för hyresgästerna blir att det är vi som står som ägare och inte Tanumsbostäder.
Jan Bideke ser fram emot att träffa de nya ägarna och höra från dem personligen hur de tänker sig framtiden. Han har varit mycket nöjd med det kommunala ägandet och är lite orolig över hur det blir med en ny ägare.
– Men det är klart att vi får ge dem en chans att visa om de är seriösa. Vi får sitta lugnt i båten och hänga med vad som händer, säger han.
De nya ägarna är tydliga med att de ska driva husen vidare som hyreslägenheter. De kommer att sköta en del av fastighetsskötseln själva, men även anlita lokala entreprenörer för underhåll.
– Ja, en del kommer vi att leja bort, säger Andreas Börjesson.

Vilka krav kommer ni att ha på nya hyresgäster? Ska de vara skrivna i kommunen, eller kan det bli hyresgäster som använder lägenheterna som fritidsboende?
– Det har vi inte funderat på. Men vi vill ha bra människor som våra hyresgäster, så det får vi ta från fall till fall. För oss spelar det inte så stor roll om de bor där nio eller elva månader om året. Men vi ser framför oss att majoriteten av hyresgästerna spenderar största delen av året i sina lägenheter, säger Andreas Börjesson.
Andreas Börjesson säger att 2023 års hyror redan är satta och att avtalet som Hyresgästföreningen förhandlade fram med Tanumsbostäder är det som gäller.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.